Ziraat Odaları Birliği: Böyle Giderse Ayçiçek Yağı Lüks Tüketim Maddesi Olabilir

TAKİP ET

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ayçiçek yağı fiyatlarına ilişkin açıklama yaptı.

Resmi verilere göre ayçiçek yağı 2020-2021 Ağustos ayları arasında yüzde 60,8 oranında pahalandı.

Ayçiçek yağı fiyatlarının korkunç artışını yorumlayan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Ayçiçeği tarımının sorunlarına kalıcı çözümler üretilmesi kaçınılmaz hale geldi. Ayçiçeği üzerine çalışan kamu, özel sektör, üniversiteler ve meslek kuruluşları önyargısız, ön şartsız işbirliği içinde sorunlara eğilmezlerse toplumun temel gıda ihtiyaçlarından biri olan ayçiçeği yağı lüks tüketim maddesi olarak raflarda yerini alacaktır" dedi.

Ayçiçek üretim miktarı ve ekim alanı konusunda 75 ülke içerisinde ilk 10'a giren Türkiye'nin ayçiçek konusunda dünyadaki en büyük ithalatçı olduğunu belirten Bayraktar, "Tüketimdeki artış nedeniyle ithalata bağımlılık devam etmektedir" diye konuştu.

Ayçiçek üretiminin verimli olarak sürmesi için üreticinin ayakta kalabilmesini sağlayacak olan alım fiyatlarının belirlenmesi gerektiğini söyleyen Bayraktar, "Bu yıl hasadın devam ettiği bu günlerde Çukobirlik ayçiçeği alım fiyatını kilo başına 5.1 TL açıklarken, Konya Şeker yüzde 44 yağ oranı için ayçiçeği alım fiyatını kilo başına 5.368 TL olarak açıklamıştır. Ayçiçeği maliyetinin arttığı bu yıl kurumlardan bu fiyatlarını güncellemesini Trakya Birlik'in de yağ oranlarına göre ayçiçeği alım fiyatını çiftçinin beklentisi olan kilo başına 6 TL olarak açıklamasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Ziraat Odaları Birliği Böyle Giderse Ayçiçek Yağı Lüks Tüketim Maddesi Olabilir