Zirvede 'Doğu Akdeniz' Gündeme Geldi mi? Kim Yalan Söylüyor?

TAKİP ET

G20 zirvesinde Erdoğan ve Biden arasında geçen görüşmede nelerin gündeme geldiğine ilişkin bir tartışma başladı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden, İtalya'nın başkenti Roma'da gerçekleştirilen G20 zirvesinde bir araya geldi.

1 saate yakın süren görüşmeye ilişkin taraflardan farklı açıklamalar geldi. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada Biden'ın Türkiye ile yapıcı ilişkileri sürdürme, iş birliği alanlarını genişletme ve ikili ilişkilerdeki anlaşmazlıklara karşı etkin bir yönetim sergileme arzusunu vurguladığı belirtildi.

Beyaz Saray'ın açıklamasında Biden'ın Türkiye'ye Afganistan'daki NATO misyonunda 20 yıl boyunca yaptığı katkılardan ötürü takdirlerini ilettiği ve liderlerin; Suriye'deki durumu, Afganistanlılara insani yardım ulaştırılmasını, Libya seçimlerini, Doğu Akdeniz'deki durumu ve Güney Kafkasya'daki diplomatik girişimleri masaya yatırdığı ifade edildi.

Biden'ın Türkiye'nin bir NATO müttefiki olarak önemini vurguladığı ancak Rus üretimi S-400 füzelerini satın almasının yarattığı endişeleri dile getirdiği belirtilen açıklamada Biden'ın güçlü demokratik kurumların, insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne saygı göstermenin önemini vurguladığı kaydedildi.

Ancak AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Yunan bir gazetecinin görüşmede Doğu Akdeniz'in gündeme gelip gelmediğine ilişkin sorusuna "Bugünkü görüşmemizde Doğu Akdeniz hiç gündemimize gelmedi, gelmediğinde göre demek ki Sayın Biden’ın da şu an gündeminde değil, benim de gündemimde değil" yanıtını verdi.

Erdoğan ve Beyaz Saray'ın açıklamalarının çelişmesi ile birlikte "Kim yalan söylüyor?" sorusu akıllara geldi.

Geçtiğimiz ay da benzer bir durum oluşmuş ve AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan F-16 satmak için ABD'nin teklifte bulunduğunu iddia etmiş, ABD'li yetkililer bu iddiayı yalanlamıştı.

TamgaTürk'de Sebati Samet Koç imzasıyla yayımlanan "Ekim 2021 F-16 Tedarik İddiaları ve F-35 Krizine Dair" başlıklı yazıyı okumak için tıklayınız.

Zirvede Doğu Akdeniz Gündeme Geldi mi? Kim Yalan Söylüyor?