Haberler
Giriş Tarihi : 03-04-2021 13:26   Güncelleme : 03-04-2021 13:26

KVKK’dan Bankaya, Kredi Kartı İfşası Cezası

KVKK, bankanın müşterisine ait ekstreyi kişisel mail adresi yerine, firma üzerinde tanımlı mail adresine göndermesinin ‘kişisel verilerin hukuka aykırı işlenmesi’ anlamına geldiğine hükmetti.

KVKK’dan Bankaya, Kredi Kartı İfşası Cezası

Kişisel Verileri Koruma Kurulu (KVKK), kredi kartı ekstresini kişisel e-mail yerine şirket mail adresine gönderen bankaya 60 bin lira para cezası verdi.

KVKK'ya müracaat eden mağdur tüketici, kişisel verilerinin ifşa olduğunu söyleyerek kendisine ait kredi kartının ekstresini kendisine ait olmayan bir e-posta adresine göndererek şahsına ait bilgileri üçüncü kişilerle paylaştığı, veri sorumlusuna konuya ilişkin hem e-posta hem de dilekçe ile başvuruda bulunmasına rağmen cevap alamadığını bildirdi. Mağdur müşteri, veri sorumlusu hakkında Kanun çerçevesinde gerekli işlemlerin yapılmasını talep etti.

Kurul'un savunma talep ettiği banka ise müşterinin ortağı olduğu firmanın iletişim adresi olduğu, firmanın talimatı doğrultusunda firmaya ve ortaklarına tahsis edilen ticari kredi kartlarının ekstrelerinin söz konusu e-posta adresine gönderilmekte olduğunu öne sürdü.

Yasaya Aykırı Kişisel Veri Aktarımı

Kurul, ''Şikâyete konu olayda veri sorumlusunun ilgili kişinin kredi kartı ekstresinde yer alan kişisel verilerini, kendisine ait olmayan bir e-posta adresine göndermek suretiyle Kanunun 5 inci maddesinde düzenlenen kişisel veri işleme şartlarından biri bulunmaksızın üçüncü kişilerle paylaştığı ve bu yönüyle yasaya aykırı bir kişisel veri aktarımı gerçekleştirdiği sonucuna varılmıştır. Veri sorumlusu Bankanın, yasa kapsamında kişisel verilerin hukuka aykırı işlenmesini önlemek ve muhafazasını sağlamak amacıyla uygun güvenlik düzeyini temin etmeye yönelik gerekli teknik ve idari tedbirleri almadığı kanaatine ulaşılmıştır. Kanunun 18'inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi hükmü uyarınca hakkında 60 bin TL idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir” şeklinde açıkladığı kararla bankanın 60 bin lira ceza ödemesi gerektiğine hükmetti.