Sözcü'den Saygı Öztürk'ün haberine göre muhalefetteki CHP, İYİ Parti, Demokrat Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, ve DEVA Partisi, TBMM'de gerçekleştirdikleri "güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş" konulu toplantıda bazı konularda fikir birliğine vardı.
6 partinin partilerin seçim döneminde finanse ediliş tarzı konusunda şeffaflığın sağlanması konusunda fikirr birliğine vardığı belirtildi.
Bunun yanında 6 parti, torba kanun usulüne son verilmesi konusunda mutabakata vardı. Parti temsilcileri torba yasa usulünün hukuk devletini ihlal ettiğini ve milletvekillerinnin meclis içerisinde müzakere kabiliyetini etkisizleştirdiğini belirtti.
TBMM'nin Denetim Gücü
6 parti Sayıştay'ın devlet kurumları üzerindeki denetim kabiliyetinin artırılmasından yana. Toplantıda CHP'nin önerdiği sistem hayata geçerse Meclis'in gerekli gördüğü durumlarda Sayıştay görev alanındaki kurum ve kuruluşlar hakkında özel nitelikte denetim raporları hazırlayacak. Ayrıca bu öneriye göre TBMM'nin göreve getirdiği RTÜK üyeleri, TBMM Başkanı, KVKK üyeleri gibi görevlilerin belli şartlar ortaya çıktığı durumda seçildikleri çoğunlukla görevden alınabilmeleri gerekli.
Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Bakanlar Kurulu
6 parti cumhurbaşkanının parti üyesi olamaması ve sembolik yetkilere sahip olması konusunda mutabakat halinde. Bunun yanında partiler başbakanın meclis içerisinden atanması konusunda fikir birliği halinde. İYİ Parti'nin önerisine göre ise başbakanın özellikle en büyük gruba sahip partinin genel başkanını başbakan tayin etmesi öngörülüyor.
Bakanlar kurulunun oluşumunda ise tüm partiler bakanların belirlenmesi ve yürütmenin yapılmasını başbakanın inisiyatifine bırakırken İYİ Parti bakanların yalnızca meclis içerisinden belirlenmesi şartının getirilmesini istiyor.
Yapıcı Güvensizlik Oyu
Partiler yapıcı güvensizlik oyunun da anayasa eklenmesini istiyor. II Dünya Savaşı sonrasında Alman anayasasına eklenen yapıcı güvensizlik oyu ile partiler başka bir başbakan adayını seçmek konusunda yeterli oy çoğunluğunu sağlayamadığı takdirde güvensizlik oyu ile başbakanı düşüremiyor.
OHAL
OHAL konusunda ise CHP Cumhurbaşkanına tek başına OHAL ilan etme yetkisinin verilemeyeceğini ve OHAL'de yapılan tüm işlemlerin yargı denetimine açık olması gerektiğini belirtirken Gelecek Partisi OHAL KHK'larına hukuk sistemi içerisinde tümden yer verilmemesi gerektiğini savundu. DEVA Partisi ise OHAL KHK'larının yargı denetimine açık olması ve bu kararnamelerle hakkın özüne dokunulamamasından yana.