Türkiye'nin önemli arkeoloji oluşumu Arkeofili, Vrije Universiteit Brussel'den Dr. Niels de Winter'ın rudistler üzerine yaptığı bir çalışmayı okurlarıyla paylaştı.
İnceleme konusu olan fosil rudist çift kabukluların küçük kabuk parçalarına odaklanılarak büyüme halkalarının sayısı tespit ediyor. De Winter, "Bu çift kabuklu, günlük döngüye çok güçlü bir bağlılığa sahipti, bu da fotosimbiyontlara sahip olduğunu gösteriyor. Kabuğun içinde ışığın gündüz-gece ritmi kaydedilmiş" bilgisini veriyor.
Bugün Umman sınırları içinde kalan kuru bir bölgeye dönüşen fakat 70 milyon yıl önce tropik bölgedeki sığ bir deniz yatağı olan bölgede dokuz yıldan fazla yaşayan tek bir canlıyı inceleyen bu araştırmada her bir yıl için sayılan günlük katman sayısı 372 olarak tespit edildi.
Bilim insanları, geçmişte günlerin daha kısa olduğunu biliyordu. Bu çalışmayla daha net bir bilgiye erişilmiş oldu. Buna göre günler 23 buçuk saat, dolayısıyla bir yıl da 372 gün sürüyordu. Zaman içinde Ay’ın yerçekiminden kaynaklanan ve okyanus gelgitlerinin oluşturduğu sürtünmeler, Dünya’nın dönmesini yavaşlattıkça günler uzadı.
[caption id="" align="alignnone" width="698"] "Günlük ve mevsimsel katmanlar, yeni çalışmada analiz edilen rudist istiridye Torreites sanchezi örneği boyunca bir kesitte görülebilir."[/caption]
Haberler
Yayınlanma: 14 Haziran 2020 - 19:56
70 Milyon Yıl Önce Bir Gün 23 Buçuk Saatti
Türkiye'nin önemli arkeoloji oluşumu Arkeofili, Vrije Universiteit Brussel'den Dr
Haberler
14 Haziran 2020 - 19:56