ABD ve İngiltere, Kızıldeniz'den İsrail'e geçen ticaret gemilerine yönelik saldırıları engellemek amacıyla Yemen'deki Husi hedeflerine havadan ve denizden saldırılar düzenledi. Saldırılara ABD ve İngiltere'nin müttefikleri de destek verdi.
Husiler bu saldırıların kendilerini gemilere saldırı düzenlemekten alıkoymayacağını söylerken ABD, saldırıların isyancı grubun askeri kapasitesine zarar verdiğini öne sürüyordu.
Beyaz Saray saldırıların sona erdiğini ancak tehditler olursa yeniden saldıracaklarını duyurmuştu.
CNN'nin ABD'li bir yetkiliye dayandırdığı haberde, Husiler tarafından kullanılan bir radar tesisini hedef alan yeni saldırının, öncekinden daha küçük çaplı olduğu ve ABD tarafından tek taraflı gerçekleştirildiği ifade edildi.
ABD Merkez Komutanlığı, bugün sabaha karşı Yemen’deki Husi radar bölgesine füze saldırısı gerçekleştirdiğini açıkladı.
Saldırının dün yapılan saldırı ile bağlantılı olduğunu ve belirli bir askeri hedefe yönelik olduğu belirtildi.
Yapılan açıklamada, “13 Ocak sabahı saat 3.45'te (Sana saatiyle), ABD güçleri Yemen'deki Husi radar bölgesine saldırı düzenledi. Bu saldırı USS Carney (DDG 64) tarafından Tomahawk Kara Saldırısı Füzeleri kullanılarak gerçekleştirildi ve Husilerin ticari gemiler de dahil olmak üzere deniz gemilerine saldırma kabiliyetini azaltmak için 12 Ocak'ta gerçekleştirilen saldırılarla bağlantılı belirli bir askeri hedefe yönelik bir takip eylemiydi. İran destekli Husi militanları, 19 Kasım 2023'ten bu yana Kızıldeniz ve Aden Körfezi'ndeki gemilere 28 kez saldırı ve taciz girişiminde bulundu. Bu yasa dışı olaylar arasında gemisavar balistik füzelerin, insansız hava araçlarının ve seyir füzelerinin kullanıldığı saldırılar yer alıyor. Bu saldırıların Kızıldeniz, Bab el Mendeb Boğazı ve Aden Körfezi'nde faaliyet gösteren 20'den fazla ülkenin savunma koalisyonu olan Refah Muhafızı Operasyonu ile hiçbir ilişkisi yoktur ve ondan ayrıdır” ifadeleri kullanıldı.
Kızıldeniz'de Yaşananlar
Son dönemlerde Yemen'deki Husilerin, İsrail'in Gazze'ye saldırılarına karşılık ticari gemilere yönelik eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı almıştı.
Pentagon, 6 Aralık 2023'te Yemen'deki Husi güçlerinin Kızıldeniz'deki ticari gemilere yönelik saldırılarına karşı uluslararası "Deniz Görev Gücü" kurulması için görüşmeler yaptıklarını bildirmiş, 18 Aralık 2023'te de "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu misyon oluşturulduğunu duyurmuştu.
Husilerin saldırıları, Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan ve küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'sinin yapıldığı Süveyş Kanalı'ndan geçişleri tehlikeye atarken, Kızıldeniz'de ticari gemilerin uğradığı saldırılar ve şirketlerin pes peşe aldığı kararlar, küresel ekonomide yeni bir "tedarik zinciri krizi"nin başlayacağına ilişkin endişeleri artırmıştı.