AKP ve MHP'nin oluşturduğu Cumhur ittifakı Türk insanını mülksizleştirmekte sınır tanımıyor.
Özellikle gayrimenkul yatırım karşılığı Türk vatandaşlığını satılması prosedürü ile birlikte mülk edinmekte zorlanan Türk milleti, Lira'nın değer kaybı ve günden güne artan enflasyonla birlikte bir ömür boyunca kirada kalmaya mahkum halde görünüyor.
Katma değeri yüksek sektörler yerine tüm sermayeyi inşaat alanında kristalize eden 'ekonomist' Erdoğan'ın bu stratejisi, her geçen gün Türk milletinin sırtındaki yükü ağırlaştırıyor.
Kamu ihaleleri ile servetine servet katan inşaat firmaları, vatandaşların mülk edinmesini kolaylaştıracağı yerde, sırf yeni gelen düzenlemelerden kâr elde etmek uğruna nüfusun %42'sini oluşturan kiracı sınıfının 'ev sahibi olma' hayallerine balta vuruyor.
Özellikle büyükşehirlerde artan kira fiyatları ile birlikte, ailesinin evine hapsolmak durumunda kalan Türk gençlerinin, yakın bir gelecekte kendi maaşları veya tasarruflarıyla ev sahibi olması imkansız hale geldi.
OECD'nin son raporunda yer alan veriler de toplumda hissedilen çaresizliği kanıtlar nitelikte.
Konut kira fiyat endekslerini, reel ve nominal konut fiyat endekslerini, fiyat-kira ve fiyat-gelir oranlarını içeren OECD’nin hazırladığı ”Konut fiyatları” istatistikleri; RPPI (Konut Mülk Fiyatları Endeksleri) kılavuzundaki tavsiyelere göre, yeni inşa edilmiş ve mevcut konutların satışlarını dikkate alıyor.
2020 yılında, Türkiye için 173,71 puan seviyesinde olan Nominal Fiyat Endeksi skoru, 2021 yılının son çeyreğinde 286,49 olarak belirtilmişti.
2022'nin 3. çeyreğinde 528,10 olarak hesaplanan Türkiye'nin konut fiyat endeksi skoru, 2023'e rekorla girdi.
"Durmak Yok, Yola Devam"
Türkiye 2022 yılının son çeyreğinde hazırlanan istatistiklerinde zirveyi kimselere kaptırmadı. OECD'nin hazırladığı 2023 yılı konut fiyatları raporunda 618 puanla birinci olan Türkiye, 257 puanlar ikinci olan Macaristan'a tam 423 puanlık fark attı. Bu fark, konut fiyatları zaten istikrarsız olan Macaristan ile "inşaat cenneti" Türkiye arasında tam 2,5 katlık bir uçurumu gösteriyor.
OECD ülkelerinin ortalamasının 169 puan olarak belirtildiği listede, Rusya üçüncü, İzlanda dördüncü ve Çekya beşinci sırada yer alıyor. Konut fiyat endeksinin en düşük olduğu ülke ise 88 puanla Suudi Arabistan.