Hiçbir yetkisi bulunmayan kişilere 'asker' yakalama izni veren düzenlemeye göre, 'kişiye suç işlerken rastlanması' ve 'suçüstü bir fiilden dolayı izlenen kişinin kaçması olasılığının bulunması veya hemen kimliğinin belirlenme olanağının bulunmaması' durumunda asker kişiler 'herkes tarafından geçici olarak yakalanabilecek.'
Ayrıca 'askerlerin bir suç durumunda yetkili askeri makamlar tarafından yakalanmasına ilişkin' maddenin yer aldığı düzenlemede 'tutuklama kararı veya yakalama emri düzenlenmesini gerektiren ve gecikmesinde sakınca bulunan hallerde; cumhuriyet savcısına derhal başvurma olanağı bulunmadığı takdirde' amiri, üstü, askeri karakol, nöbetçi, devriye, askeri inzibat ve kolluk görevlileri asker kişiyi yakalama yetkisine sahip olacak.
'Keyfi yakalama' olanağı tanıyan düzenlemede askerlerin hangi davranışlarının suç olacağı konusunda herhangi bir kısıtlama yer almadı. Ancak suçun 'kasten' işlendiği düşünüldüğünde suçtan dolayı bir yıl ve daha fazla hapis cezasına mahkûm olan TSK personelinin, mahkûmiyet kararıyla birlikte TSK’den çıkartılacağı ve rütbelerinin alınacağı belirtildi.
Soruşturma İznini Milli Savunma Bakanı Verecek
Teklifle beraber ağır cezalık suçüstü haller dışında asker kişilerin işledikleri askeri suçların soruşturulması, askerlerin görev yaptıkları birlik komutanı ya da kurum amirlerinin iznine bağlı olacak. General ve amiraller hakkındaki soruşturma izni de Milli Savunma Bakanı tarafından verilecek.
Yasa teklifiyle general ve amiraller hakkında soruşturma, valilerin de aralarında bulunduğu üst düzey memurlarda olduğu gibi Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı tarafından yapılabilecek.