ABD Dışişleri: Afganistanlıları Türkiye'ye Yönlendirmedik

TAKİP ET

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan Afganistanlı yasa dışı göçmenleri Türkiye'ye yönlendirdiklerine yönelik tartışmalara ilişkin bir açıklama geldi.

Bakanlık Sözcüsü Ned Price, düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada bakanlığın daha önce yaptığı ve Afganistanlıları "üçüncü bir ülkeye" yönlendiren açıklamasına ilişkin "Koruma arayan bireyleri belirli güvenli bölgelere yönlendirmenin veya teşvik etmenin, ABD hükümetinin politikası olmadığını belirtmek istiyorum. Kimseyi, Türkiye dahil belirli bir ülkeye yönlendirmedik. Afganların Türkiye'ye seyahat etme olasılığına ilişkin açıklamaların neden olduğu endişeden üzüntü duyuyoruz"

Price konuşmasında dünyanın en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan Türkiye'ye teşekkür etti.

Ne Olmuştu?

 

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Afganistanlıların ABD'ye geçişi için öncelik olarak "bir üçüncü ülkeye geçişleri" tavsiye edilmiş ve burada 12-14 aylık bir sürede güvenlik taramalarının gerçekleştirileceği belirtilmişti. Söz konusu 3. ülkeler arasında ise Pakistan ve Türkiye'in işaret edildiği iddia edilmişti.

Konuya ilişkin olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bugün Twitter'dan yaptığı açıklamalarda "Erdoğan son yaptığı görüşmede ülkemize bu Afgan sığınmacıları kabul etmiştir. Toplantıya devlet mekanizmalarının dışından, Kavakçı ailesinden getirilen genç tercümanın sebebi de belli olmuştur. Erdoğan bunun duyulmasını engellemek için bunu yapmıştır.

ABD'ye sesleniyorum: Erdoğan ile yaptığınız bu anlaşmaları, geleceğin iktidar üyesi ve ülkeyi yönetecek ittifak olarak asla kabul etmiyoruz. Kendisine ne dediyseniz, neler söylediyseniz, bunlar Erdoğan’ı bağlar, Türkiye Cumhuriyeti'ni bağlamaz" ifadelerini kullanmıştı.

Sonrasında ise Türk Dışişleri Bakanlığı ABD'ye tepki göstermiş ve "Ülkemiz, hiçbir durumda üçüncü ülkelerin uluslararası sorumluluklarını devralmayacak, kanunlarımızın üçüncü ülkeler tarafından kendi amaçları için kötüye kullanılmasına izin vermeyecektir. Bölgemizde üçüncü ülkelerin kararları neticesinde yaşanan göç krizlerinin yükünün Türk milleti tarafından üstlenilmesini kimse beklememelidir" denilmişti.

ABD Dışişleri Afganistanlıları Türkiye'ye Yönlendirmedik