ABD'nin Son Şam Büyükelçisi Ford Suriye Politikalarının Başarısız Olduğunu Söyledi

TAKİP ET

ABD'nin son Şam Büyükelçisi Ford, "Trump'ın, Suriye politikasındaki kusurları göz önünde bulundurulduğunda, yeni yönetimin farklı bir yaklaşıma ihtiyacı var" değerlendirmesinde bulundu.

ABD'nin son Şam Büyükelçisi Robert Ford, eski ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin Suriye stratejisinin başarısız olduğunu savunarak yeni ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin farklı bir yaklaşıma ihtiyacı olduğunu ve terör örgütü IŞİD'le mücadele başta olmak üzere bölgedeki sorunların çözümünde Türkiye ve Rusya ile çalışması gerektiğini belirtti.

Eski ABD Başkanı Trump'ın, 4 yıllık görev süresi boyunca defalarca ülkesini ulus inşa etme konumundan çıkaracağı yönünde söz verdiğini hatırlatan Ford, Trump'ın, çatışma sonrası toplumları yeniden inşa etme ve istikrara kavuşturmak için ortaya konan uzun vadeli ABD çabalarının, yanlış yönlendirildiğini ve başarısızlığa mahkum olduğunu savunduğunu aktardı.

"Trump yönetimi, savunduğu ulus inşa etmeme politikasından, Suriye'de uzun soluklu bir çabayı sürdürmek için ayrıldı" ifadesini kullanan Ford, ABD'nin, Esed'i, ülkenin kuzeydoğusundaki önemli anayasal reformları ve Kürt özerk bölgesini kabul etmeye zorlamak için askeri güç ve mali baskı kullanmaya çalıştığını kaydetti.

Ford, ABD gözetiminde bu bölgenin, kendi ordusu, sözde Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ve terör örgütü PKK/YPG ile sözde yarı devlet haline geldiğini iddia etti ve ayrıca bölgenin ABD'nin mali desteği ve askeri koruması altında büyüdüğü değerlendirmesinde bulundu.

Robert Ford, mevcut ABD politikasının, bu merkezi hedefi gerçekleştirmek için çok az şey yaptığına işaret ederek, "Ayrıca Şam'da siyasi reformu güvence altına almadı, ülkede istikrarı geri getirmedi ve IŞİD'in kalıntılarıyla ilgilenmedi. ABD Başkanı Joe Biden, halihazırda Suriye'de konuşlandırılmış yüzlerce ABD askerini geri çekerek ve IŞİD'i kontrol altına almak için Rusya ve Türkiye'ye güvenerek yöntem değiştirse iyi olur" önerisinde bulundu.

Robert Ford Robert Ford abd abd şam büyükelçisi abd suriye abd ypg abd pkk suriye kürt bölgesi ışid ışid abd deaş abd deaş daeş abd daeş