Anket: ABD'de Politik Şiddeti Meşru Görenlerin Oranı Hızla Artıyor

TAKİP ET

ABD'de gerçekleştirilen anketin sonuçlarına göre her 5 yetişkinden biri politik motivasyonlu şiddeti meşru olarak görüyor.

ABD'de Kaliforniya Üniversitesi araştırmacıları tarafından 9 bin denekle görüşülerek yapılan araştırmada, insanların politik güdümlü şiddete başvurma eğilimini inceledi.

Araştırmada ABD vatandaşlarının demokratik kurumlara güvensizliğinin ve yabancılaşmanın ürkütücü bir seviyeye ulaştığı ve ABD'lilerin beşte birinin artık politik hedeflerine ulaşmak için şiddeti meşru gördükleri belirlendi. Anketin sonuçlarını değerlendiren bilim insanları "Yakın gelecekte büyük ölçekli şiddet olayları görülmesi mümkün" uyarısında bulundu.

Ankete göre ABD nüfusunun yüzde 3'üne tekabül eden 7 milyonluk bir kesim politik şiddeti "genellikle veya her zaman" meşru görürken her 4 ABD'liden biri (yaklaşık 60 milyon vatandaş) "Batı Avrupa geleneklerine dayanan bir Amerikalı yaşam tarzını korumak için" şiddetin meşru olabileceğini düşünüyor.

Halkın Yarısı "İç Savaş Çıkabilir" Diyor

Ankete göre, ABD vatandaşlarının yüzde 7,1'i "önemli bir siyasi amaç uğruna bir kişiyi öldürmeye razı olacaklarını" belirtiyor. Yaklaşık 18 milyon ABD vatandaşının bu görüşte olması uzmanlar tarafından ürkütücü olarak görülüyor. Ayrıca yüzde 12'lik bir kesim politik hedefler doğrultusunda "bir kişiyi tehdit edebileceğini" ya da "bir kişiyi korkutabileceğini" belirtiyor. Bunun yanı sıra ABD vatandaşlarının yüzde 50,1'i yakın gelecekte ülkede bir iç savaş çıkabileceğini düşünüyor. 

"Amerikan Yaşam Tarzını Korumak İçin"

ABD'de beyazların yerini göçmenlerin aldığını, ülkesinde Amerikan yaşam tarzının hızla yok olduğunu ve onu kurtarmak için güç kullanmak zorunda kalabileceğini düşünenlerin oranı ise yüzde 41 seviyesinde.

anket abd politik şiddeti meşru görenlerin oranı hızla artıyor beyaz siyah siyahi zenci iç savaş