Bir An Bile Bekleyecek Durumu Olmayan Yerebatan Sarnıcı İçin 47 Gündür Karar Çıkmıyor

TAKİP ET

Yerebatan Sarnıcı restorasyonunda sütunları birbirine bağlayan gergilerin kötü halde olduğu ve sütunları tutamadığı görüldü.

Yerebatan Sarnıcı’nın ziyarete kapalı bölümünde yaklaşık 4 yıldır devam eden restorasyon çalışmaları sırasında, Cumhuriyet geç dönem restorasyonunda yapılan gergi elamanlarının, sütün başlarında son bulduğu ve devamlılık oluşturmadığı tespit edildi. Bu durum nedeniyle olası depremde Sarnıç’ta ciddi hasarların oluşabileceği, göçmelerin bile yaşanabileceği duyuruldu.

Kaybedecek tek bir saniyenin olmadığını ifade eden uzmanlar 47 gündür kararın çıkmadığını söyledi.

Koruma Kurulu'na hazırlayıp sunulan projelerin vakit kaybetmeden uygulanması gerektiğini aktaran uzmanlar, Sarnıç'ın bir an bile bekleyecek durumda olmadığını aktardı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Varlıkları Daire Başkanı Oktay Özel, Yerebatan Sarnıcı'ndaacilen restorasyon yapılması gerektiğini söyledi.

Göçme ihtimaline karşı sadece sarnıç değil, çevresindeki yapıların da tehdit altında olduğunu belirten Özel, “Sütun başlarında deprem sırasında yoğun bir gerilme yığılmaları olacağı tespitini yaptık. Bu gerilme yığılması deprem sırasında oradaki elemanların yoğun hasar alması demek. Bu, göçme gibi tehlikeli durumları doğurabileceği anlamına geliyor” şeklinde konuştu.

yerebatan sarnıcı ciddi çökme riski 47 gündür kimsenin umrunda değil mahir polat arkeologlar uyardı istanbul büyükşehir kültür varlıkları daires oktay özel açıklama yerebatan sarnıcı göçüyor mu yerebatan sarnıcındaki