'Çin'in Güvenliğini Kendi Güvenliğimiz Gibi Görüyoruz' Diyen Çavuşoğlu: Rohinga Müslümanlarını Kaderlerine Asla Terk Etmeyeceğiz

TAKİP ET

Uygur Türkleri konusunda "Tek Çin" politikasına tam destek verdiklerini açıklayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rohinga Müslümanlarına sahip çıktı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Birleşmiş Milletler 76. Genel Kurulu görüşmeleri için gittiği ABD'de, Bangladeş, Arakan (Rongya) Müslümanları üzerine düzenlediği çevrimiçi toplantıya ilişkin olarak resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Rohingaların gönüllü, güvenli, onurlu ve sürdürülebilir dönüşleri için çalışmaya devam edilmeli. Rohinga Müslümanlarını kaderlerine asla terk etmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Uygur Türkleri Konusunda 'Tek Çin' Politikasına Tam Destek Vermişti

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın tayin ettiği, Rohinga Müslümanlarını kaderlerine terk etmeyeceklerini söyleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuioğlu Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile birlikte 2017 yılı Ağustos ayında düzenlediği basın toplantısında "Biz Türkiye olarak Çin’le ilişkilerimize çok önem veriyoruz. Tek Çin politikasına en güçlü destek veren ülkelerden bir tanesiyiz. Çin’in güvenliğini kendi güvenliğimiz gibi görüyoruz ve gerek ülkemizde, gerek bölgemizde Çin’e yönelik hiçbir olumsuz faaliyete izin vermiyoruz. Aynı şekilde Çin’in aleyhine olan yayınlar dahil her türlü faaliyetin de önüne geçiyoruz. Güvenlik konularında da işbirliğimizin daha da güçlendiğini görmekten ayrıca mutluluk duyuyorum. Önümüzdeki süreçte bu işbirliğimiz artarak devam edecektir" demişti.

Çavuşoğlu'nu işgal ettiği Dışişleri Bakanlığı'na tayin eden AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da evvelsi gün BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Müslüman Uygur Türklerine 21. yüz yılda dirilttiği toplama kampları ile soydaşlarımıza soykırım uygulayan Çin Komünist Partisi yönetimindeki Çin'in toprak bütünlüğünün derdine düşmüştü.

Uygur Soykırımı

Çin'in işgalci olarak bulunduğu Doğu Türkistan'da 2014'ten bu yana sürdürdüğü Uygur Soykırımı, Hollanda, İngiltere, Kanada, ABD gibi birçok ülke tarafından resmi olarak tanınıyor.

Uluslararası insan hakları örgütlerinin raporlarına göre 1 ile 3 milyon Uygur, Kazak, Kırgız ve Özbek Türkü toplama kamplarında tutuluyor ve bu kamplarda tutulan esirler sistematik olarak işkence, tecavüz ve köleleştirmeye tabi tutuluyor.

Bunun yanında Uygur Türklerini hedef alan sistematik soykırımı durdurmasına yönelik çağrılara "radikal İslamcı terörizmle mücadele ettikleri" iddiasıyla yanıt veren ÇKP, terör örgütü Taliban'ın Kabil'i ele geçirmesi halinde kurulacak olan hükümeti tanıyacağını açıkladı. Bu durumda Çin, terör örgütü Taliban'ın kuracağı sözde hükümeti tanıyan ilk ülke olacak.

Çin'in Güvenliğini Kendi Güvenliğimiz Gibi Görüyoruz Diyen Çavuşoğlu Rohinga Müslümanlarını Kaderlerine Asla Terk Etmeyeceğiz