Ermeni Sanatçı, Karabağ'daki Ermeni Vahşetini Anlattı

TAKİP ET

AzerNews’te yayımlanan “Ermeni Ressam, Karabağ'da Ermeni Vahşeti İddiasında Bulundu” yazısı TamgaTürk tarafından Türkçeye çevrildi.

Yazıda, Ermeni vahşetini anlatan Ermeni Ressam Kardaş Onnig’in kitabının konusu işlendi. Yazı, AzerNews Editörü Sabina Mammadli tarafından yayımlanmış, tarafımızca Türkçeye aktarılmıştır.

Her Türk, ya kişisel deneyimleriyle ya da sevdiklerinin hikayeleriyle, Ermeni vahşetinin ne kadar acımasız ve insanlık dışı olabileceğini bilir. Tarih bize sayısız kanlı katliamları, soykırımları ve insanlığa karşı suçları yaşayarak öğretti. Ermenistan, onlarca yıldır kasıtlı olarak Azerbaycan'daki barışçıl sivilleri ve sivil altyapıyı hedef alarak binlerce insanı zorla yerinden etti.

1990'ların başındaki birinci Karabağ savaşı sırasında Ermeni birliklerinin gerçekleştirdiği Hocalı soykırımı, tarihimizin en karanlık sayfalarından biriydi. Katliamda en az 613 kişi hayatını kaybetti. Bu iğrenç suçtan önce bir dizi başka suç işlendi. Ermenistan, 1992'de uyguladığı terör taktiklerinin aynısını kullanarak, çatışma bölgesinden uzakta bulunan Gence, Berda ve Tartar gibi Azerbaycan şehirlerinde kasıtlı olarak sivilleri ve sivil altyapıyı hedef aldı.

Bütün bu eylemler Ermeni ordusu tarafından son derece acımasız ve akıl almaz bir barbarlıkla işlendi.

Ermenistan, 2020'deki ikinci Karabağ savaşı sırasında yine benzer bir şekilde, akıl ve çağdışı savaş suçları işledi.

Kanıtlanmış gerçeklere rağmen, Ermenistan hiçbir zaman adalete teslim edilmedi veya işlediği iğrenç suçlarından hiçbirini kabul etmedi. Sonuç olarak, etnik bir Ermeni'nin Birinci Karabağ Savaşı sırasında işlenen mezalimler hakkında konuşmasını duymak, yeni bir soluk gibi geliyor.
 

Azerbaycan'da Yaşamış Bir Ermeni'nin Gözünden Karabağ Katliamı


Los Angeles merkezli Ermeni sanatçı Kardash (Kardaş) Onnig, 2001 yılında Ermenistan'ın barbarca işgali altındayken Şuşa'da altı ay geçirdi. "Savage Chic: A Fool's Chronicle of the Caucasus" (Savage Chic: Bir Aptalın Kafkasya Günlükleri) adlı bir kitap yazarak, ziyareti sırasında tanık olduğu vahşetleri ve sözde "kahramanlar" tarafından anlatılan korkunç hikayeleri anlattı.

O zamandan beri kitap, Ermeni-Yahudi bir blog yazarı olan Albert Isakov tarafından Rusçaya çevrildi. Isakov, Youtube kanalında, bu kitabın öneminin, yazarın Karabağ'da karşılaştığı gerçeklere yönelik olumsuz tavrını gizlememekte yattığını; birçokları gibi gerçeği söylemekten korkmadığını; bu şekilde kendisine birçok düşman kazandığını ve bu günlüğün yayınlanmasından sonra Ermenistan'a girmesine izin verilmediğini söyledi. Kitap bu ürkütücü hikayelerle dolu.

Albert Isakov, YouTube kanalındaki videosunda "Muhtemelen neye bulaştığını biliyordu. Nefret, fanatizm ve yabancı düşmanlığı ile enfekte olan bu toplumdaki birçok kişinin fikrinden farklı olduğu gerçeği. Bu görüşe katılabilirsiniz veya katılmayabilirsiniz. Tuhaftır, çoğu zaman anlaşılmazdır. Kitap, kısa ve öz bir şekilde, açık bir ironi ile yazılmıştır. Her şeyden önce satır aralarını okumak gerekiyor” dedi.
 

Soyadını "Kardaş" Olarak Değiştirdi


Sanatçının soyadını bilerek Türkçe "kardeş" anlamına gelen Kardash olarak değiştirdiğini de kaydetti.

Isakov'a verdiği röportajda Kardaş, diaspora üyeleriyle yaptığı görüşmelerde, içki içerken Azerbaycan Türklerini katletmeleri hakkında birbirlerine hikayeler anlattıklarını duyduğunu paylaştı.

"Şuşa'da birçok militanla karşılaştım, şoförüm ve korumam o şehirdendi. Şoförüm 80 Azerbaycan Türkünü öldürdüğünü ve kafalarını taşla ezdiğini söyledi. Oğlu babasından Azerbaycanlıları nasıl ezdiğini anlatmasını istedi. Kebap yerken yaptığı vahşetleri anlattı," dedi.
 

Ermeni Çocuklar, Türk Nefreti ile Yetiştiriliyor


Kardaş, Ermeni çocukların Türklerin katledilmesine adanmış hikayelerle yetiştirildiğini söyledi.

Ermenilerin, işgal sırasında Karabağ'da kutsal olmayan ve tahrip edilmiş Türk mezarlarından taş levhalar kullanarak evlerine merdivenler inşa ettiklerini kaydetti. Yaklaşık 40-50 insanın mezar taşından yapılmış bir merdiven olduğunu belirtti.

Ressam, bir manastırı ziyareti sırasında bir muhafızın, manastırın hemen önünde Azerbaycan Türkleri ve okul çocukları ile dolu bir otobüsü havaya uçuran kahramanla el sıkışmaktan onur duyacağını, bundan gurur duyduğunu söylediğine kulak misafiri olduğunu söyledi.

Tüm bu tiksindirici hikayeler, duruma dönemin Ermeni cemaatinin içinden yeni bir bakış açısı getiriyor. Nefretleri ve şiddetleri o kadar soğukkanlıcaydı ki, bu çirkin hikayeleri bir aile yemeğinde hiç düşünmeden anlatırlardı.
 

ABD, Ermeni Vahşetine Dair Bir Rapor Yayımladı


ABD Dışişleri Bakanlığının Fuzuli, Ağdam, Zengilan, Kelbecer ve Cebrail bölgelerinde onlarca Azerbaycan mezarlığının Ermeni ayrılıkçılar tarafından tahrip edildiği gerçeğini kabul ettiğini belirtmekte fayda var.

Rapor, "İnsan Hakları Uygulamalarına İlişkin Ülke Raporları: Ermenistan" yıllık raporunda yayımlanmıştı.

Belgede, yıkılan Azerbaycan mezarlıklarının gerçeklerinin yabancı foto muhabirleri tarafından çekilen binlerce fotoğrafla doğrulandığı vurgulandı.

Azerbaycan mezarlarının Ermeni ayrılıkçılar tarafından saygısızca tahrip edildiği de belgede kaydedildi. Hatta bazı olaylarda, inşaat ekipmanları tarafından tahrip edilmelerinin izleri de dahil olmak üzere bu mezarların yağmalandığına dair kanıtlar bulundu.

Raporda, "Ağdam'ı ziyaret eden yabancı gözlemciler, mezarlıkta kazılan boş mezarların fotoğraflarını çektiler. Resimlerde kırık bir mezar taşı, diğer mezar taşlarında bazı sakat portreler, çekiçle kırılmış mezar taşları ve benzeri nesneler görülüyor" denildi.

Belgeye, mezarların altın diş aramak için kazıldığını ve kalıntıların mezarlıklara saçıldığı bilgisi de eklendi.

Bununla birlikte raporda, Ermeni mezarlıklarının dokunulmadan kaldığı vurgulandı.

ermeni sözde Ermeni soykırımı ermeni soykırımı ermenistan azer Azerbaycan azerbaycan karabağ dağlık karabağ katliam yanvar kara yanvar qara yanvar