Gözler 3 Ocak'ta: TÜİK'in Enflasyon Verisi Bekleniyor

TAKİP ET

TÜİK'in açıklayacağı enflasyon oranlarının son dönemde dengesizleşen döviz kurunu da etkileyeceği belirtiliyor.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kur korumalı TL mevduatı uygulaması sistemini açıkladığı 20 Aralık'ta kamu bankalarının yüklü miktarda dolar satmasıyla 18,30 sevivesinden 10,40 seviyesine kadar inen dolar kuru 2021 yılını 13 liranın üzerinde bitirdi.

2021 yılı içerisinde yüzde 60'a yakın değer kaybı yaşayan Türk lirası, bu seviye ile yılı yüzde 44 değer kaybıyla kapattı.

Reuters'ın yaptığı piyasa anketine göre TÜİK'in Aralık ayındaki yıllık enflasyonu yüzde 30,6 olarak açıklaması bekleniyor. Ayrıca Memur ve emeklilerin maaşlarına yapılacak zam oranı TÜİK'in açıklayacağı son 6 aylık enflasyon rakamına göre belirlenecek. 

Ekonomist Atilla Yeşilada dövizin kaderinin TÜİK enflasyonunun açıklanmasıyla netleşeceğini söylemiş, kur korumalı TL mevduatı sisteminin başarısız olacağını belirterek şunları söylemişti:

"Bu modelin patlayacağını ispat etmenin en kolay yolu, devalüasyon. Yani Türk lirasının dolar ve euro gibi majör dövizlere karşı değer kaybetmesiyle enflasyonun yani genel fiyat seviyesinin aylık artışları arasında bir fark olduğu. Şu kadarı doğru. Devalüasyon enflasyona yol açar. Ama devalüasyon oranı ile enflasyon oranı birbirine denk değildir. Yani Türk lirasının dövize karşı değer kaybı, zaman içinde enflasyona yansır. Türk lirası bugün uzaylı istilası oldu, yüzde 50 değer kaybetti diyelim, enflasyon gelecek ay yüzde 50 artmaz. Enflasyon bir yıl içinde bunun üçte biri kadar, yüzde 16, 17 civarında artar. Ve bu bir yıla yayılır. Yani turpun büyüğü heybede.

Bu niye 4 Ocak'ta olacak? 3 Ocak'ta enflasyon açıklanıyor. Yabancılar da 4 Ocak'ta masalarına dönüp enflasyonun patladığını görürler ve muhtemelen CDS'lerde ve eurobond faizlerinde yükseliş görürüz. İnsanlar bakarlar ki enflasyon yüzde 27 benim kur korumalı mevduattan alacağım 15, ayvayı yedik. Programdan çıkarlar."

FÖŞ: Dövizin Kaderi 4 Ocak'ta Netleşir

dolar lira zam enflasyon tüik