Gürcistan'da Halk Sokağa İndi

TAKİP ET

Gürcüler, muhalefet liderinin gözaltına alınmasını protesto etmek için sokaklara döküldü.

Bugün yüzlerce kişi, muhalefet lideri Nika Melia'nın serbest bırakılması talebiyle Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te sokaklara çıktı. Bu durum, geçen hafta başbakanın istifasına yol açan siyasî krizi daha da şiddetlendirecek bir tehdit olarak görülüyor.

Gürcistan bayrakları sallayan göstericiler, Melia’nın gözaltına alınmasını protesto etmek ve geçen yıl ülkede yapılan seçimlerdeki şaibeli oylardan sonra yeni bir seçim düzenlenmesi için çağrıda bulunmak üzere şehir merkezinde yürüdü ve parlamento önünde toplandı.

Salı günü polis, Gürcistan'daki muhalefet partisi Birleşik Ulusal Hareket'in genel başkanı Melia'yı, ofisine düzenlediği baskın neticesinde gözaltına almıştı. Bu sırada Melia'nın destekçileriyle polis arasında da bir arbede yaşanmıştı. Melia, 2019'un Haziran'ındaki sokak protestolarında görülen şiddeti kışkırtmakla suçlanıyor, ancak bu suçlamayı siyasî bir bahane olduğu için reddediyor.

Melia hakkında açılan söz konusu dava, Başbakan Giorgi Gakharia'yı istifa etmeye zorlarken Melia’nın tutukluluğu da yaklaşık 4 milyon nüfusa sahip ülkedeki siyasî bölünmeleri daha da keskinleştirecek gibi.

Amerika Birleşik Devletleri ve diğer Batılı ülkeler, Melia’nın tutuklanmasıyla ilgili endişelerini dile getirdiler ve bunun muhalefet ile iktidar partisi arasındaki diyalog olasılığına zarar verebileceğini söylediler.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ise Moldova ve Ukrayna'yı kapsayacak ziyaretlerine  önümüzdeki hafta için Gürcistan'ı da dâhil etti. Michel, aralarında Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zourabichvili ve Pazartesi günü parlamento tarafından Gakharia'nın yerine seçilen Başbakan Irakli Garibaşvili'nin yanı sıra muhalefetin temsilcileriyle de görüşecek.

İktidardaki parti Gürcü Rüyası - Demokratik Gürcistan, geçen yılın Ekim'inde bir parlamento seçimini kazanmış ancak muhalefet, oylamada hile yapıldığını ve seçimin ihlallerle gölgelendiğini iddia etmişti. Melia ise partisinin seçim sonuçlarını tanımadığını bildirmiş ve yeniden seçim çağrısında bulunmuştu.

Gürcistan Protesto Nika Melia Georgian Dream Gürcü Rüyası Demokratik Gürcistan