İddia: Türkiye, AB İle Polonya Konusunda Anlaştı

TAKİP ET

Türkiye'nin Polonya sınırına giden yasa dışı göçmenlerin sayılarının azaltılması konusunda Avrupa Birliği konusunda anlaştığı ileri sürüldü.

Geçtiğimiz günlerde Polonya Belarus sınırında 3 bine yakın göçmen yığılmış ve Polonya sınırlarını korumak için 12 bin kişilik bir askeri kuvveti Belarus sınırına sevk etmişti.

Göçmenler ve Polonya ordu birlikleri arasında yaşanan olaylar dünya basınında gündem olmuş, göçmenler sınırdan püskürtülmüştü.

Göçmenleri Polonya sınırına Belarus diktatörü Lukashenko'nun gönderdiği ileri sürülmüş, Belarus'u bu konuda Rusya'nın desteklediği iddia edilmiş ve Alman Şansölyesi Angela Merkel, sorunun çözümü için Rus diktatörü Putin'le görüşmüştü.

Suriyeli ve Iraklı Kürtlerden oluştuğu belirtilen göçmenlerin Belarus'a gönderilmesi konusunda Türk Hava Yolları'nın rol aldığı ileri sürülmüş ve THY bu iddiaları reddetmiş, Türk Dışişleri Bakanlığından ise "Son 10 yıldır dünyada en çok sığınmacıya ev sahipliği yapan Türkiye'nin, Polonya, Litvanya ve Letonya'nın karşı karşıya bırakıldıkları bu sınamayı en iyi anlayan ülkelerden biri olarak müttefiklerine desteği tamdır. Öte yandan Türkiye'nin, tarafı olmadığı bir konuda sorunun parçasıymış gibi gösterilmeye çalışılmasını reddediyoruz. Ayrıca bu konuda şeffaf şekilde bilgi paylaşılmasına rağmen Türk Hava Yolları gibi küresel çapta saygınlığa sahip bir şirketimizin hedef alınmasını kasıtlı buluyoruz" açıklaması yapılmıştı.

Türkiye'nin AB İle Anlaştığı İddia Edildi

Göçmen krizi sürerken Türkiye'nin Belarus'a ve Belarus üzerinden Polonya'ya gitmeye çalışan göçmenlerin sayılarının azaltılması konusunda Avrupa Birliği ile anlaştığı ileri sürüldü.

Bloomberg'in haberine göre Türkiye, Türk Hava Yolları'nın Belarus'a uçuşları için çift yön bilet alınmasını zorunlu hale getirmeyi taahhüt etti. Buna göre THY ile Belarus'a gitmek isteyenler gidiş dönüş bilet almak zorunda tutulacak.

Belarus Ulusal Havayolu Belavia'dan yapılan açıklamada Ankara'nın talebi üzerine Türkiye'den yapılacak uçuşlarda Irak, Suriye ve Yemen vatandaşlarına yer verilmeyeceği ifade edildi.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada "Avrupa Birliği ile Beyaz Rusya arasında yasa dışı sınır geçişleri sorunu nedeniyle, Türkiye havalimanlarından Belarus'a seyahat etmek isteyen Irak, Suriye ve Yemen vatandaşlarının bir sonraki duyuruya kadar bilet almalarına ve uçağa binişlerine izin verilmemesine karar verildi" denildi.

Sivil Havalık Genel Müdürlüğü'nün açıklamasını Twitter'dan alıntılayan Avrupa Konseyi Charles Michel, "Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne desteği ve işbirliği için teşekkür ederiz" ifadelerini kullandı.

İddia Türkiye AB İle Polonya Konusunda Anlaştı