İsrail Başhahamı: Kadınların Kosher (Helal) Gıda Denetçiliği Yapması Cinsel Ahlaksızlığı Doğurur

TAKİP ET

Daha önce de bilim karşıtı sözleriyle gündeme gelen İsrail Başhahamı Yitzhak Yosef, Yahudi dininin helal gıdaları anlamına gelen "Kosher" gıdaları kadınların denetlemesine karşı çıktı.

İsrail'de Yahudi dininin helal kıldığı gıdalar olan "kosher" gıdaların denetimi devlet tarafından sağlanıyor.

Din İşleri Bakanı Matan Kahan ise geçtiğimiz hafta kosher gıdaların denetimini özelleştireceklerini ve bazı özel firmaların bu gıdaların denetimini sağlayarak "kosher gıda sertifikası"nı vermeye başlayacağını açıklamıştı.

Kahana'nın açıkladığı karar İsrail Başhahamlığı ve ülkedeki aşırı muhafazakar gruplar arasında büyük bir tepkiye neden oldu.

Halihazırda Başhahamlık tarafından denetlenen "kosher-kashrut" gıdaların denetiminin özelleştirilmesi kararına itiraz eden Başhaham Yosef, kosher sertifikalarının denetiminin kadınlar tarafından yapılmasının "çapkınlığa ve iffet eksikliğine" neden olacağını söyledi.

Haaretz'in haberine göre kadınların kosher gıda denetimi yapmasının cinsel ahlaksızlığı doğuracağını söyleyen Başhaham Yosef, "Kosher gıdayı özelleştirirlerse insanların her yerde nasıl yemek yiyebileceğini bilmiyorum" dedi.

Bilim ve Matematik Saçmalıktır

Başhaham daha önce de bilim ve matematiğin saçmalık olduğunu söyleyerek cehaleti övmüş ve "Ben, hiç resmi müfredatı okudum mu? Bugüne kadar ne bir mezuniyet belgem oldu, ne lise diplomam ne başka bir mezuniyet sertifikam. Bir şey mi kaybettim? Bu saçmalıktır, en önemli şey mukaddes Torah'ımızdır" demişti.

İsrail Başhahamı Kadınların Helal Gıda Denetçiliği Yapması Cinsel Ahlaksızlığı Doğurur