Kazakistan Diktatörü Tokayev Eski Savunma Bakanı Bektanov'u Tutuklattı

TAKİP ET

Kazakistan diktatörü Tokayev, selefi Nazarbayev'e yakın olan eski Savunma Bakanı Murat Bektanov'u tutuklattı.

Kazakistan'ın eski Savunma Bakanı Mırat Bektanov hakkında tutuklama kararı verildi. Kazak Başsavcılığının açıklamasında Bektanov'un "Kanlı Ocak" olayları sırasında hareketsiz kalarak Kazak Ceza Kanunu'nun 452. Maddesi'ne mugayir fiilde bulunduğu belirtildi.

Başkentte tutuklanan Bektanov, Jambıl'da meydana gelen askeri depo patlaması sonrasında Ağustos 2021'de göreve getirilmiş ve Kanlı Ocak olayları sırasında 19 Ocak günü görevinden alınmıştı.

Diktatör Tokayev olaylara ilişkin "Ocak olayları sırasında Silahlı Kuvvetler, yönetiminin güvenilmez ve beceriksiz oluşu nedeniyle görevini yerine getirmedi" demiş ve Bektanov'u komuta kabiliyeti gösterememesi nedeniyle suçlamıştı. 

Tokayev: Olaylarda Kazakistan Ordusu Görevini Onurlu Bir Şekilde Yerine Getiremedi


Kazak halkının Rus ve Çin yardakçılığını şiar edinmiş Nazarbayev-Tokayev diktasına karşı başlattığı başkaldırı hareketi olan "Kanlı Ocak" olayları sırasında Kazak polisi ve askerleri protestocu halkın tarafına geçmeye başlayınca diktatör Tokayev paniğe kapılmış ve ülkeye KGAÖ güçlerini, yani Rus ordusunu davet etmişti.  

Kanlı Ocak: Kazakistan'da Son Durum Ne?


Yüzlerce kişinin öldüğü Kanlı Ocak olayları sırasında istihbarat örgütünün başındaki Karim Massimov "vatana ihanet suçlamasıyla gözaltına alındı ve bir hafta sonra hakkında "iktidarı zorla ele geçirmeye çalışmakla" suçlaması yapıldı. Massimov'un yardımcıları da tutuklandı.

kazakistan nursultan nazarbayev kasım cömert tokayev murat bektanov tutuklandı savunma bakanı