Kırımoğlu'ndan Türk Devletleri Teşkilatı Açıklaması

TAKİP ET

Kırım Tatarlarının efsanevi lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Türk Devletleri Teşkilatı'na mensup Türk cumhuriyetlerinin durumuna ilişkin dikkat çekici bir açıklama yaptı.

Türk Edebiyatı Vakfı'nın YouTube kanalında yapılan canlı yayında büyük Türk milliyetçisi ve Turancı olarak uzun yıllar hizmetler veren ve 9 yıl önce vefat eden Turan Yazgan anıldı.

Yayına konuk olan birçok isim Yazgan'ı rahmet, hürmet ve tüm Türk dünyası adına minnetle anarken konu, Yazgan'ın ömrünü adadığı Türk dünyasının dilde, işte, fikirde birliğine geldi. Kırım Tatarlarının efsanevi lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'na Türk Konseyi'nin 8. zirvesinde Konsey'in Türk Devletleri Teşkilatı'na dönüştürülmesine ilişkin bir soru soran Yağmur Tunalı "Keneş, Konsey, Nursultan Nazarbayev'in teklifiyle Türk Devletleri Teşkilatı oldu. Bu Teşkilat'a henüz devlet olmamış Türk topluluklarının da bir türlü yakında katılacağını ümit ediyoruz. Siz bu birleşmelere, yapılanmalara nasıl bakarsınız? Ne gibi sonuçlar doğuracak mesela Kırım'ın Rusya karşısındaki pozisyonumuzu yeniden kuvvetlendirecek bir birlik olabilir mi bu topluluk hep beraber hareket ederse Türk devletleri? Bunun alt yapısı atılmış gibi görünüyor. Bu hususlarda neler söylemek mümkün acaba?" dedi.

Türk Devletler Teşkilatı, Türk Dünyasını Rusya'ya Karşı Yeniden Güçlendirebilir mi?

Kırımoğlu ise şöyle yanıt verdi(55. dakika 40. saniye):

"Bildiğiniz gibi 2014 yılı Şubat ayı sonunda Kırım gene işgale uğradı ve o kadar Kırım Tatarlarına karşı baskılar, adam kaçırmak, öldürmek, ardı sıra aramalar, insanları hapse bırakmalar... Böyle bir durumda biz de dünyadan, öncelikle de Türk dünyasından destek bekledik.

Nursultan Nazarbayev'le de görüşmemiz konusunda anlaşmıştık, görüşecektik. Ama onun Kırım hakkında bir açıklaması oldu bir zaman sonra. Sanki Rusya haklı idi, sanki Kırım Rus toprağıymış gibi konuştu, öyle kelimeler kullandı. Ondan sonra biz görüşmekten vazgeçtik.

Türk Cumhuriyetleri Demokratik Devletler Olsa Bir Şeyler Beklemek Mümkün

Sonra Birleşmiş Milletler teşkilatında her yıl Kırım meselesine bakılıyordu ve kararlar alınıyordu. O kararlarda malesef Türk dünyasından sadece Türkiye Cumhuriyeti destekliyordu. Ama malesef Türk kardeşlerimiz dediğimiz Kazakistan olsun, Kırgızistan, Özbekistan, bunların en iyisi çekimser kalıyordu ya da Rusları destekliyordu.

Bu inisiyatif, Türk devletlerinin birleşmesi benim fikrimce eğer bu devletler demokratik devletler olsa bir şeyler beklemek mümkün. Ama şimdi 'Acaba bizim davranışlarımız Ruslar tarafından nasıl karşılanır? Bize kızmazlar mı?' şeklinde davranacak olsalar, böyle bir birlikten hayır gelmez.

Biz elbette Türk dünyasında Kazakistan'da, Kırgızistan'da bağlantılarımız var. Ama o demokratik kuvvetler hep baskı altında. Elbette Nursultan Nazarbayev'e saygımız büyük. O Kazakistan için çok şeyler yaptı. Ama Kırım meselesinde ondan somut, açık bir açıklama görmedik Türkiye gibi. Ama inşallah gelecekte göreceğiz. İşte o zaman Kırım Tatarları olarak Kazakistan ve diğer Türk ülkeleri ile aramız daha iyi olacak."

Kırımoğlu daha önce de Türk Devletleri Teşkilatı'nın bağımsız devlet altında yaşamayan Türkleri de kapsaması gerektiğini söylemişti.

Kısa süre önce Birleşmiş Milletler'de yapılan Kırım oylamasında Kazakistan ve Kırgızistan, Rusya lehine oy kullanmış, iki Türk cumhuriyetinin tavrı, Türk dünyasından tepki toplamıştı.

mustafa abdülcemil Kırımoğlu'ndan Türk Devletleri Teşkilatı Açıklaması Türk Cumhuriyetleri Demokratik Devletler Olsa Bir Şeyler Beklemek Mümkün Türk Devletler Teşkilatı Türk Dünyasını Rusya'ya Karşı Yenide