Norveç'te 'Entegrasyon' Eğitimi: Sığınmacılar Entegre Edilebilir mi?

TAKİP ET

Norveç'te bir grup Orta Doğulu sığınmacının entegrasyon sınıflarında aldıkları eğitime ilişkin video sosyal medyada viral oldu.

Türkiye, milyonlarca sığınmacı ve yasa dışı göçmenle demografik bir sarsıntı yaşıyor. Bazı siyasiler ve uzmanlar bu durumun Türkiye'nin geleceğine ve bağımsızlığına büyük bir darbe vuracağını, Türk modernleşmesini çökertebileceğini savunurken bazıları da bu yabancıların geri gönderilemeyeceğini, entegre edilmeleri gerektiğini savunuyor. Bahadırhan Dinçaslan'ın "Kaçak Göçmenler Türk Medeniyetini Çökertir mi?" başlıklı makalesini okumak için tıklayınız. Daha önce Ali Babacan gibi siyasiler, sığınmacıların entegre edilmesi için çalışılması gerektiğinden söz etmiş, Babacan'ın açıklaması tepkilere neden olmuştu. 

Ali Babacan'dan Tepki Çeken Açıklamalar

Norveç'te Bir 'Entegrasyon Eğitimi' Sınıfı

Bu tartışmalar sürerken @connntrol adlı bir Twitter kullanıcısının hazırladığı alt yazıyla yayımladığı video dikkat çekti.

Norveç'te doktor, mühendis gibi meslek gruplarından eğitimli yaklaşık 30 sığınmacı için düzenlenen entegrasyon sınıflarından enstantanelere yer verilen videonun sonunda konuşan Katarlı bir kadnın uyarıları, Orta Doğuluların entegre edilemeyeceğine yönelik iddiaları güçlendirdi:

"Açık konuşayım, benim bu yaştan sonra bu özgürlüğü kabul etmem mümkün değil. Ama çocuklarıma gelirsek, bunu yavaş yavaş yaşamalarını ve kendi tercihleri olduğunu söyleyeceğim.

Hiçbir doğulu erkek bu entegrasyon sınıflarındaki eğitimle değişmeyecektir. Mesela bir Arap erkek sokakta bana gelip 'Neden böyle ahlaksızca giyindin' diye hesap sorabilir. Bunu bir Norveçli kadına diyebilir mi? 

Kimse değişmeyecek.  Oturma izinlerini aldıktan sonra bu sınıflarda öğrendiklerine 'bye bye' diyeceklerdir."  

norveç entegrasyon eğitimi sığınmacılar entegre edilebilir mi suriyeli afganistan pakistanlı orta doğulu bahadırhan dinçaslan