Ömrünü Atatürk'e Adayan Hanri Benazus Hayatını Kaybetti

TAKİP ET

Mustafa Kemal Atatürk hakkında yazdığı kitaplar ve binlerce fotoğraftan oluşan Atatürk fotoğrafları koleksiyonuyla tanınan yazar Hanri Benazus 94 yaşında hayatını kaybetti.

Mustafa Kemal Atatürk’ün hiç bilinmeyen ve farklı yönlerini gösteren fotoğraflar toplayan ve 20 binden fazla Atatürk fotoğrafının bulunduğu bir koleksiyon oluşturan Türk yazar ve koleksiyoncu Hanri Benazus, 94 yaşında yaşamını yitirdi.

Benazus'un yarın Altındağ Musevi Mezarlığı'nda öğle vakti defnedileceği öğrenildi. 

Hanri Bezanus Kimdir?

Benazus, Atatürk ile tanıştığında henüz 7 yaşındaydı. Onunla okulu ve eğitimi üzerine sohbet etti. Atatürk'ü de mutlu eden o sıcak sohbeti hiç unutmadı. Yurt içi ve yurt dışında okul okul dolaşıp çocuklara ve gençlere Atatürk'ü anlattı.

Benazus, genç yaşlarda gösterdiği koleksiyonculuk merakıyla dikkat çekti. Atatürk fotoğrafları koleksiyonuyla öne çıkan Benazus, bu alandaki tutkusunu hayatı boyunca sürdürdü. Türk tarihine ve Atatürkçülüğe dair birçok kitabı bulunan Benazus, bu eserleriyle de Türkiye'nin yakın tarihine ışık tuttu.

Koleksiyonculuk tutkusunu Atatürk'e adayan Benazus, 1960'lı yıllarda başladığı Atatürk fotoğrafları koleksiyonunu zamanla 30 binden fazla fotoğrafa ulaştırdı. Bu eşsiz koleksiyonu, Ankara'da Çankaya Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nde kurulan Atatürk Müzesi'ne hediye etti.

hanri benazus hayatını kaybetti atatürk