Özgür Özel Hangi Sokağı Dinliyor: Türkiye'nin Geri Dönüşü Teşvik Paketini Hazırlaması Lazım, Hiçbir Zaman Göçmen Karşıtı Olamam

TAKİP ET

Özgür Özel'den göçmen yorumu

CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in AKP trolü Taha Hüseyin Karagöz'le görüşmesi tepkilere neden olmuştu. 

Birgün'den Mustafa Mert Bildircin'e konuşan Özel, Karagöz'le fotoğrafını savundu. 

Özel bu konuda hiçbir pişmanlığının olmadığını belirtti. 

Özel, şu ifadeleri kullandı: 

Kamuoyu kırgın değil, daha doğrusu bu konuda Twitter başka bir şey konuşuyor, sokak başka bir şey konuşuyor. Ben geçen hafta Afyon, Eskişehir, Kütahya, Manisa ve Soma'da binlerce insan var, binlerce seçmenle görüştüm. Her türlüsüyle. Bir kişi de demedi ki ‘fotoğraf’, ikinci bir kişi de demedi ki ‘Arapça tabela’. Sokakta böyle bir tansiyon varsa ben hiçbir şey bilmiyorum. Twitter’daki arkadaşları da anlıyorum, hak da veriyorum. Ama sokağın nabzı değil. Yani kamuoyu o değil. Twitter kamuoyu başka. Sanal kamuoyunun kırılganlıklarını anlıyorum, oradaki gerçek kişileri. Ama ben sokaktaki gerçek kişilerin durumunu, kafasını önemsiyorum. Bu bir. 

İkincisi Özgür Özel'i tanıyan herkes bilir ki yayınına katıldığı bir gazeteci ile karşılaştığında selamlaşmamak, randevu isteğinde vermemek, hele hele de davetiye verdiğinde almamak Özgür Özel’i yani kendimi inkar etmek olur. Bu 31 Mart'tan önce de böyleydi, Grup Başkanvekili olmadan önce de böyleydi, siyasetten önce de böyleydi. 

Mahalleler kavgası var. Özgür Özel bizim mahallenin gladyatörü karşı mahalleden biri gelince kafasını kesmesi lazım. Böyle bir anlayış yok. Kapıma gelmiş, randevu da yok. Yani burada randevu da vermemişiz ki istese verilirdi. Bir buçuk saat beklemiş. Gelmiş davetiye vermiş gitmiş. Bu konuda hiçbir pişmanlığım yok. 

Arapça Tabelaları Savunmaya Devam Etti

Arapça tabela konusunda tepki çeken açıklamalarını tekrarlayan Özel, Türkiye'de 6 milyon Arap asıllı yaşadığı iddiasını yine ileri sürerek şu ifadeleri kullandı: 

Arapça tabela meselesinde lehte aleyhte bütün beyanlarımı tekrar ederim. Ben Arapça kutsaldır, Kuran dilidir demiyorum. Daha doğrusu Kuran'dan dolayı Arapçaya saygı gösterilmesini istemiyorum. Ama diyorum ki Manisa'nın Acarlar köyünde önümden yürüyen bir yaşlı amca gözümün önüne gelir. Diyanet’in takvim yaprağını yerde bulursa öpüp kahlp hizasından yukarı bir yere koyar.


Anadolu insanı bu hürmeti gösteriyor. Ben de Belediye Başkanı'ma diyorum ki “Arapça tabela yırtarak kaldırılmasın, kanunlara uygun tebligat yapılsın, küçülecekse küçülsün." Fransızcaya, İngilizceye saygı gösterip, Arapçaya göstermemek bir ayrım. Yırtma görüntüsü partiye mal oluyor,  o yazıya bir kutsiyet atfeden seçmenin gönlünde büyük bir travma yaratıyor. 6 milyon Arap asıllı insan yaşıyor. Şanlıurfa'da, Mardin'de, Hatay'da inanılmaz yoğunlukta, bunlar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı. Yani Suriye'den bahsetmiyorum. Türkiye Cumhuriyeti'nde doğmuş, büyümüş, komşumuz, canımız, ciğerimiz, onların da ana dili Arapça. Onlara da bir hürmetsizlik ve saygısızlık olur aksi bir tutum. 

Bu röportajdan sonra bir 48 saat daha linç gelecek. Ben bu soruyu ‘O konu geride kaldı’ diyerek geçmiyorum yani. Göçmenler konusundaki tutumumuzda en ufak bir farklılık yok. Ben Suriye'yle barışı savunuyorum. Esad'la diyalog diyorum. Komşuda iç savaş kışkırtıcılığını göçmen yaratan bir politika olarak görüyorum ve hatalı buluyorum. Biz Suriye'nin de normalleşmesini, barışa kavuşmasını istiyoruz.

Türkiye'nin geri dönüşü teşvik paketini hazırlaması lazım. Hiçbir zaman göçmen karşıtı olamam. Sol, sosyal demokrat bir görüşe sahip bir siyasetçi olarak göçmen yaratan politikaların, politikacıların karşısındayım.

özgür özel göçmen taha hüseyin karagöz göçmen karşıtlığı geri dönüşü teşvik