Rusya Savaşı Nasıl Finanse Ediyor: Rus Silahlarının Parasını Kim Ödüyor?

TAKİP ET

Ticari bağımlılık Rus saldırganlığına karşı diğer ülkelerin yeterince cesur davranmasını engelliyor.

Ukrayna'ya saldırısı sonrasında birçok ülke işgalci Rusya ile ticaretini önemli ölçüde azalttı. Eli kanlı Rus diktatörü Putin'in emperyalist hırsları uğruna başlattığı işgal girişimi sonrasında uygulanan yaptırımlar, Rusya'yı yalnızlığa itti.

Ancak bu yalnızlığı bir fırsat olarak gören ülkeler de yok değil. Savaşın başından bu yana kimi ülkeler Rusya ile ticareti keserken kimi ülkeler de ticaretlerini artırmaya başladı. 

The New Yok Times'ın haberine göre Rusya'yla bu dönemde ticaret hacmi en çok artan ikinci ülke Türkiye oldu. Savaşın başından bu yana AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Putin'le olan şahsi dostluğuna da dayanarak yürüttüğü diplomasi elbette ticarete de yansıdı. 

Habere göre bu dönemde Rusya'yla ticaret hacmini yüzde 310 ile en çok Hindistan artırırken Türkiye de yüzde 198 ile ikinci sırada yer aldı. Türkiye'yi ise Brezilya izledi. 

Rusya'yla ticaret hacminde en çok düşüş olan ülke ise Birleşik Krallık oldu. İşgal harekatının başından bu yana Rusya'ya en sert yaptırımları uygulayan Birleşik Krallık'ın ticaret hacmi bu dönemde yüzde 79 düştü. 

Tablo The New York Times tarafından hazırlanmıştır.

Savaşın Başından Bu Yana Rusya İle İlişkilerini Derinleştiren Ülkeler

Konuya ithalat-ihracat açısından bakıldığında ise ülkelerin Rusya'ya tutumları daha iyi anlaşılıyor. Bu dönemde Rusya'ya ihracatını en çok artıran ülke Türkiye oldu. İşgalden bu yana Türkiye'nin Rusya'ya ihracatı yüzde 113 arttı. Türkiye dışında Çin de yüzde 24'lük bir artış kaydetti. The New York Times bu durumu "Çin ve Türkiye'nin de bulunduğu birkaç ülke, savaşın başlamasından bu yana Rusya ile ilişkilerini derinleştirdi." ifadeleriyle değerlendirdi.

Tablo The New York Times tarafından hazırlanmıştır.

Rusya'dan ithalat konusunda ise birçok ülke uygulanan yaptırımlardan sonra dahi Rusya'dan mal almaya devam etti. The New York Times bu durumu "sinir bozucu bir gerçeklik" olarak değerlendirerek Rusya'ya karşı aktif rol almış birçok ülkenin bile Rusya'dan ithalatının arttığını belirtti. Buna göre Rusya'dan ithalat konusunda en büyük artışı yüzde 430 ile Hindistan kaydetti. Türkiye'nin Rusya'dan ithalatı ise yüzde 213 ile ikinci sırada yer aldı. 

Tablo The New York Times tarafından hazırlanmıştır.

Avrupa'nın İki Yüzlülüğü

Fakat Türkiye'nin Rusya ile ilişkilerine dair uyarılarda bulunan AB ülkeleri Hollanda, Almanya, Belçika da burada ciddi bir iki yüzlü tutum izleyerek Rusya'dan ithalat yapmaya devam etti. Bu ülkeler Rusya'ya mal satmayı azaltırken Rusya'dan mal alıp, işgal ekonomisini beslemeye devam etti. 

The New York Times'ın bu konuya dair değerlendirmesi, "veriler Rusya'nın küresel ekonomiyle ne kadar derinden bağlantılı olduğunun altını çiziyor ve Moskova'nın savaş dokuzuncu ayına girerken dahi önemli miktarda para kazanmasına izin veriliyor. Batılı ulusların Rusya ekonomisini sakatlamak için uyguladığı yaptırımlar ve diğer önlemleri kullanma girişimlerinin şimdiye kadar sınırlı etkileri oldu." şeklinde oldu. 

Rusya'nın Avrupa ile olan bağlarının yavaş yavaş çözüldüğünü ve mallar başka ülkelere yönlendirildikçe yeni ittifakların oluştuğunu ifade eden The New York Times, büyük ölçüde Rus enerjisine bağımlı olan ve birçok ülke gibi zaten enflasyonla mücadele eden Avrupa Birliği'nin daha yavaş hareket ettiğini belirtti.

Öte yandan petrol ve gazın Rusya'nın açık ara en önemli ihracatı ve önemli bir devlet finansmanı kaynağı olduğu ifade edilden haberde, devlet tarafından işletilen Rus enerji şirketi Gazprom'un Avrupa'ya sevkiyatlar düşmeye başladığında bile bu yılın ilk yarısında rekor bir kâr bildirdiğine dikkat çekildi. 

Rus Hammaddesine Bağımlılık

Bununla birlikte Rusya, enerjinin yanı sıra, gübre ve asbest ve nükleer reaktörlerden buğdaya kadar diğer temel ürünlerin de önde gelen ihracatçısı olmaya devam ediyor. Uluslararası otomobil üreticileri, katalitik konvertörler yapmak için paladyum ve rodyum için hala Rusya'ya bağımlı. Fransız nükleer santralleri Rus uranyumuna güvenirken, Belçika hala Rusya'nın elmas ticaretinde kilit rol oynuyor. 

Tablo The New York Times tarafından hazırlanmıştır.

Bu durum Rusya'nın işgaline karşı sert önlemlerin alınmasında Avrupa'da uyuşukluk ve isteksizlik yaratıyor. Geçmişte Rusya tarafından finanse edilen Rus yanlısı yöneticilerin ülkelerini Rus enerjisine ve hammaddelerine bağımlı hale getirmesi bugün Rusya'nın emperyal amaçlarının önüne set çekilmesini zorlaştırıyor. Rusya'nın petrol ve gazının en büyük alıcıları ise Çin ve Hindistan oldu.

Tablo The New York Times tarafından hazırlanmıştır.

Putin'in Türkiye'ye Doğalgaz Havucu

Ayrıca eli kanlı Rus diktatörü Putin, şu anda Rusya'nın batıya açılan kapısı konumunda sayılabilecek Türkiye'ye de bir doğalgaz merkezi kurulabileceğini açıkladı. Seçimler yaklaşırken çöküşteki Türk ekonomisi nedeniyle oyları giderek eriyen AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu doğalgaz merkezi fikrine sıcak bakıyor. Ancak görünen o ki batının yaptırımlarıyla karşı karşıya kalma tehlikesi şimdilik AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu konuda frene basmasına neden oluyor. 

Rusya'ya enerji bağımlılığının ne gibi sonuçları olacağı ise başka bir dosya haberin konusu olacak.

Tablo The New York Times tarafından hazırlanmıştır.

Rusya'ya Bağımlılığın Yarattığı Kriz

İşgalci Rusya'nın dünya ile ticareti sanıldığından daha geniş. Almanya'da olduğu gibi Rus yanlısı yöneticiler enerji konusunda ülkelerini Rusya'ya bağımlı hale getirdiler ve şimdi Rusya'nın tüm uluslararası hukuku çiğneyen davranışları karşısında bu yanlıştan dönmenin yollarını arıyorlar. 

Ukrayna'nın işgalinde beklediği 'başarıyı' elde edemeyen ve batağa saplanan Rus yönetimi yeni seferberliklerle saldırganlığının boyutunu artırıyor. Bunu yaparken geçmişte satın aldığı yöneticiler yoluyla kendine bağımlı hale getirdiği ülkelerin enerji ve gıda alanında kriz yaşamasına da neden oluyor. 

Geçen hafta Akyar'da işgalci Rus donanmasının vurulmasını bahane eden Rusya, tahıl anlaşmasından çekildi ve Karadeniz'deki gemilere izin vermeyeceğini açıkladı. 

Ticari bağımlılık Rus saldırganlığına karşı diğer ülkelerin yeterince cesur davranmasını engelliyor. Bu sayede işgalci Rusya Ukrayna'da yürüttüğü kanlı savaşı finanse etmeye devam ediyor.

rusya işgal ukrayna rusya ukrayna rusya ukrayna savaşı rusyayla ticaret rus petrolü rus gazı