Taksim'de Farklı Bir 8 Mart: Türk Feminizm Hareketi

TAKİP ET

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Türkiye genelinde kutlandı.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, yurt ve dünya genelinde coşkuyla kutlandı. Polis -elbette- kadınların Taksim'e girişine engel olmaya çalıştı.

AKP'li Aile Bakanı: Kadınların Toplanmalarında Değil, Taksim'de Toplanmalarıyla İlgili Problem Var


Ancak bu 8 Mart'ta Taksim, alışıldığın dışında bir topluluğa şahit oldu: Türk Feminizm Hareketi (TFH).

Taksim'de toplanan TFH mensupları, "Terörizm Değil Feminizm", "İstanbul Sözleşmesi Yaşatır", "Eril Düzen Değil Eşit Düzen" gibi dövizler taşıdı. 

Türk Feminizm Hareketi tarafından açılan pankartlardan birinde "Kürsülerde Nezihe Muhiddin, cephede Kara Fatma, göklerde Sabiha Gökçen, meydanlarda Halide Edip'iz" ifadeleri yer alıyordu.



"Cumhuriyetin kadınları burada" sloganları atılan eylemde İstanbul Sözleşmesi ve Cumhuriyet vurgulu sloganlar, pankartlar dikkat çekti. 

"Meydanda Açık Bir Alan Bulmak Bir Saatimizi Aldı"

TamgaTürk'e açıklamalarda bulunan Türk Feminizm Hareketi Kurucu Üyesi Sinem Saka, meydanda açık bir alan bulmak için yaklaşık bir saat çabaladıklarını belirterek "Hayatımda bu kadar çok polisi ilk defa gördüm, her sokak polis kaynıyordu" dedi. 

"Terörizm Değil Feminizm"

Sonunda Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin yakınlarında bir araya gelebilen TFH mensuplarını polisin ablukaya aldığını belirten Saka, polisin Türk feministlerin bir araya gelmesini engellemek için farklı ekiplerle meydana girişleri farklı noktalarda kapattıklarını söyledi.



Bulundukları yerde polisin müdahalesi nedeniyle arbedeler yaşandığını belirten Saka, biber gazı kullanıldığını ve birçok kadının gazdan olumsuz etkilendiğini, bazı kadınların yerlerde sürüklendiğini vurguladı.

Meydana giriş esnasında tüm kadınların birbirine yardım ettiğini belirten Saka, TFH pankartlarının birçok gazeteci tarafından ilgiyle karşılandığını, özellikle "Nezihe Muhiddin" pankartının çok sevildiğini ifade etti.

"Bir Tane CHP'li İYİ Partili Vekil Göremedim"

"Tek isteğimiz arkadaşlarımızın cesaretlenip meydanlara gelmesi" diyen Saka, "Türk kadını cesaretini yitirmiş, bunu gördüm dün. Kadın milletvekillerimiz de öyle. Meydanda HDP'li Aysel Tuğluk için özgürlük vesaire istendi. HDP'li, TİP'li vekiller vardı ama bir tane CHP'li, bir tane İYİ Partili milletvekili göremedim" diye konuştu. 

ÖZEL HABER | Türk Feminizm Hareketi Kurucu Üyesi Sinem Saka ile Röportaj

"Meral Hanım Kürsüdeki Marifetini Meydanlarda da Göstersin İsteriz"

Türkiye'nin en büyük partilerinden birisi olan İYİ Parti'nin Genel Başkanı Meral Akşener'e çağrıda bulunan Saka, "Meral Hanım kürsüdeki marifetini meydanlarda da göstersin isteriz" dedi.

  
Saka, önümüzdeki yıl için bir araya gelebilecekleri platformlarla iletişime geçerek örgütlenmeyi planladıklarını ve hedeflerinin bu ilişkileri geliştirerek kadın hareketini çok daha güçlü hale getirmeyi umduklarını söyledi.

Türk Feminizm Hareketi, kuruluş manifestosunu açıkladıktan sonra Kürtçü terör örgütü ile organik bağı bulunan HDP'nin Onursal Başkanı Ertuğrul Kürkçü tarafından hedef gösterilmişti. 

Türk Feminizm Hareketi, HDP'lilerin Çarkına Çomak Sokacak: Kudurdular

Türk Feminizm Hareketi Kuruluş Manifestosunu Yayımladı

türk feminizm hareketi sinem saka taksim 8mart 8 mart chp iyi parti tamgatürk nezihe muhiddin halide edip kara fatma