Ukrayna'da Batağa Saplanan Rus Diktatörü, Pekin'e Sarıldı

TAKİP ET

Eli kanlı Rus diktatörü Putin, Çin'in önerdiği 12 maddelik barış planının Ukrayna savaşının sona erdirilmesinde temel alınabileceğini belirtti. Ancak Rus diktatör, planın devreye girebilmesi için Kiev ve Batı'nın buna hazır olması gerektiğini savundu ve karşı taraftan henüz bu yönde bir işaret alamadığını iddia etti.

Eli kanlı Rus diktatörü Vladimir Putin, İngiltere’nin Ukrayna’ya zayıflatılmış uranyum içeren mühimmat vermesi durumunda Moskova’nın karşılık vereceğini açıkladı. 

İngiltere Savunma Bakanlığı, Putin’in açıklamasının yanıltıcı olduğunu ve söz konusu mühimmatların nükleer silahla hiçbir ilgisi olmadığını vurguladı.

Putin bu ifadesini Çin diktatörü Şi Cinping ile düzenledikleri bir basın toplantısında dile getirdi.

Basın toplantısında Ukrayna savaşı da ele alındı. Putin, Çin’in önerdiği 12 maddelik barış planının Ukrayna savaşının sona erdirilmesinde temel alınabileceğini belirtti. Ancak Rus diktatör, planın devreye girebilmesi için Kiev ve Batı’nın buna hazır olması gerektiğini savundu ve karşı taraftan henüz bu yönde bir işaret alamadığını iddia etti.

Soykırımcı ÇKP'nin elebaşı Şi Cinping ise Çin’in tarafsız bir tutumla hareket ettiğini tekrarlayarak, savaşa çok sınırlı bir şekilde değindi.

Pekin'in barış planındaki maddeler şu şekilde:

Bütün ülkelerin egemenliğine saygı, BM anlaşmasına uyulması

Soğuk savaş zihniyetinden vazgeçilmesi ve bir ülkenin güvenliğinin diğer ülkelerin aleyhine önlemlerle sağlanmaması prensibine saygı

Askeri çatışmaların sona ermesi, gerilimi artırıcısı adımlardan kaçınılması, Rusya ve Ukrayna'nın diyaloğa davet edilmesi

Barış görüşmelerinin yeniden başlaması;

İnsani krizin çözülmesi;

Sivillerin ve savaş esirlerinin korunması;

Nükleer santrallerin korunması;

Nükleer, kimyasal ya da biyolojik silah kullanma tehdidine karşı durulması

Tahıl koridoru anlaşmasının desteklenmesi;

Tek taraflı yaptırımlara son verilmesi;

Üretim ve sevkiyat zincirlerinin istikrarının sağlanması

Çatışma sonrası yeniden yapılanmaya destek olunması

Her iki lider de savaşın kontrol edilemez bir aşamaya taşınmaması için adımların atılmaması gerektiği konusunda ortak bir mesaj verdi. Diktatör Şi, Çin’in barış ve diyaloğu savunduğunu kaydederken, Putin ise Ukrayna’nın kuzeyinde Rus birliklerinin yer alması konusunda Batı’ya yönelttiği eleştirilerine devam etti.

Zelenski, ÇKP elebaşı Şi Cinping'in, sunduğu barış planıyla ilgili görüşme çağrısı yaptı. Ancak ABD, Çin'in "tarafsız arabuluculuk" yapamayacağını savunarak, Ukrayna'nın en büyük destekçilerinden olduğunu gösterdi.

Şi ve Putin geçen yıl işgalin başlamasından kısa süre önce bir araya gelerek iki ülke arasındaki "sınırsız dostluktan" söz etmişti. Ancak savaşın başlamasından sonra Çin, Rusya'nın yanında olmadı. BM Genel Kurulu'nun Rusya'yı işgal nedeniyle kınadığı bazı oturumlarda Rusya'nın yanında yer almaktansa çekimser kalmayı tercih etti.

Çin, işgal başladıktan sonra bugüne kadar Moskova'ya silah satışı yapmadığını belirtiyor. Bugünkü görüşme öncesinde Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Şi'nin Putin'in Ukrayna kentlerini, okullarını ve hastanelerini bombalamayı sonlandırması, savaş suçlarına ve katliamlara son vermesi için baskı yapması umuldu.

Şi, Orta Asya'da da yeni bir girişimde bulundu ve bölgedeki tüm eski Sovyet ülkelerini Çin'de bir zirveye davet etti. Mayıs'ta düzenlenecek "Çin-Orta Asya Zirvesi" adlı etkinliğe Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan davet edildi. Ancak Türkmenistan'dan bir açıklama gelmedi.

Yeraltı kaynakları açısından zengin olan bu bölge son dönemde Şi'nin yanı sıra AKP Genel Başkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel tarafından ziyaret edildi. Bu ziyaretler, bölgedeki siyasi ve ekonomik ilişkilerin giderek önem kazandığını göstermekte.

(BBC)

putin pekin şi cinping moskova ukrayna barış planı