Dosya Haber | Ya Putin Nükleer Silah Kullanırsa?

TAKİP ET

Ukrayna'yı işgale kalkışan Rusya, ülkenin ciddi bir bölümünü işgal etti ve bu bölgeleri namlu gölgesinde düzenlenen sözde referandumlarla ilhak ettiğini açıkladı. Seferberlik ilan eden Putin, nükleer silah tehdidini de masaya koydu. Pek çok uzman, nükleer silahların caydırıcılık dışında başka bir fonksiyonunun olmadığını, asla kullanılmayacağını savunuyor. Fakat ya Putin nükleer kullanırsa?

Rus diktatörü Vladimir Putin'in emriyle Rus ordusu 24 Şubat günü Ukrayna'ya saldırdı. Moskova rejimi tarafından sözde "özel askeri operasyon" adı altında başlatılan işgal girişimi, ilk olarak Kiev'i hedef aldı.

Kuzeyden, doğudan ve güneyden Ukrayna topraklarına taarruz eden Rus güçleri, haftalar boyu Kiev'e girmeye çalıştı. Fakat Ukrayna ordusunun başarılı direnişiyle Kiev toprakları, Rus güçleri için bir bataklığa dönüştü.

On binlerce asker kaybeden Rus ordusu, Kiev'e yönelik saldırılarını bırakıp ülkenin güneyine ve doğusuna büyük saldırılar gerçekleştirdi. Kherson, Mariupol, Luhansk, Donetsk ve Zaporijya'yı işgal eden Ruslar bu bölgelerde sözde referandumlar düzenledi. Silah gölgesinde düzenlenen sözde referandumlarda yüzde 100'e yakın evet oyları çıktı.

Bu bölgeleri ilhak ettiklerini duyuran Putin aynı konuşmasında söz konusu toprakların artık Rus vatanı olduğunu ve buraları korumak için nükleer silaha başvurabileceklerini söyledi.

Ya Putin Nükleer Silah Kullanırsa?

Pek çok uzman nükleer silahların asla kullanılmayacağını savunuyor. Fakat ya kullanırsa? 

Finlandiyalı araştırmacı yazar Janne M. Korhonen, nükleer silahların kullanıldığında bir orduyu hemen ortadan kaldırabilecek kapasiteye sahip olan silahlar olmadığını belirtiyor. Öyle ki nükleer silahlar çok sayıda insanı öldürmekten ya da bununla tehdit etmekten başka amaçlar için pek de yararlı silahlar değil. Yani Putin'in taktik nükleer silahlarla Ukrayna kuvvetlerinin ve NATO ordularının belini kırması ihtimali oldukça düşük. Zira nükleer silahlar bu amaç için çok kullanışlı silahlar değiller.

Nükleer Silahların Olası Etkileri

Zira taktik nükleer silahlar ancak hedef aldıkları noktada etkili olabilir ve mesafe arttıkça bu silahların etkileri hızla azalır. İkincisi, askeri hedefler bu gibi saldırılara karşı zırhları, genellikle toprak altında olan konumları, hareketli olmaları ve belli bir noktada kısa süreli olarak bulunmaları gibi özellikleriyle çok büyük bir dezavantaja sahip olmaktan uzaktır. 

Soldaki silahların patlayıcı gücü sırasıyla: 0,072 kiloton TNT, 5-10 bin kiloton TNT, 1-100 bin kiloton TNT, 0,3-400 kiloton TNT.

Sağdaki semboller ise bu silahların yok etmesi beklenebilecek hedefler sıralanıyor. Yani ilk sırada yer alan 155 mm nükleer topçunun bir tank müfrezesini yenmesi, üçüncü sırada yer alan Lance taktik nükleer füzesinin bir taburu (30-40 zırhlı aracı ve yaklaşık 800 askeri) yok etmesi beklenebilir, ya da bir köprüye veya demiryolu terminaline ciddi zararlar verebilir.

Böyle saldırılar ciddi kayıpları getirebilir fakat savaşın tek bir nükleer silahla kazanılabilmesi pek mümkün değil. Benzer hatta çok daha büyük zararlar bugün konvansiyonel silahlarla gerçekleştirilebiliyor.  

Zelenopilli Saldırısı

11 Temmuz 2014'te Rusların uzun menzilli roketlerle gerçekleştirdiği bir saldırı, Ukrayna'nın bir zırhlı taburunu ekipmanlarıyla birlikte yok etti. Bu saldırı "Zelenopillia saldırısı" olarak tarihe geçti.

Hasılı, nükleer silahlar savaş alanında modern konvansiyonel silahların sağladığı sonuçları sağlamayacaktır. Kaldı ki bir askeri birliği nükleer bomba ile vurmak o kadar bir iş de değildir. Hedefin istihbarat tarafından doğru şekilde sağlanması gerekir. Ki bugün Ukrayna'da NATO'nun büyük desteği sayesinde istihbarat gücünün tam olarak Kiev güçlerinde olduğu biliniyor. Kısa süre önce Rus devlet kanalında konuşan Rus komutan Andrei Vitalyevich, içinde oldukları istihbarat zaafiyetini bizzat itiraf etmişti.

Tek Bir Nükleer Silahın Etkisi Ne? 

Zaten bu nedenle Soğuk Savaş döneminde gerçekleşmesi muhtemel bir nükleer savaşa hazırlanan güçler, tek bir nükleer silah kullanma gibi bir plan içinde değildi. ABD'nin 1977 yılında yaptığı nükleer savaş planlarına göre "sınırlı bir kolordu savunma savaşında" bile 136 nükleer patlama öngörülüyordu.

Bu bilgileri aktaran Janne M. Korhonen'in değerlendirmesine göre Putin'in nükleer silah kullanması durumunda hedefi -kuvvetle muhtemelen- ön saflarda savaşan Ukrayna birlikleri değil, sabit iaşe merkezleri olacaktır. Ve bir Ukrayna iaşe merkezini nükleer silahla vurmak Kiev güçlerini ciddi anlamda zorlayabilir. Fakat bu kadar büyük miktarda dış destek alan bir ordu, bu gibi sorunları çabucak çözebilir ve Rus güçleri bundan doğru şekilde faydalanamazsa nükleer saldırı, konvansiyonel silahlarla yapılan saldırılardan çok da büyük bir fark yaratmaz.

Çürüyen Rusya Rejiminin Gerçek Nükleer Silah Gücü

Yani Rusya'nın sahada net bir sonuç elde etmesi için çok sayıda nükleer başlık kullanması gerekecek. Rusya'daki yolsuzluk ve çürümenin Rus ordusunu bugünkü noktaya getirdiği unutulmamalı. BBC'nin haberine göre kısa bir süre önce Rusya'ya ait bir nükleer uçağın telsiz ekipmanı hırsızlar tarafından çalınmıştı. Moskova'nın elinde hala çalışan birkaç taktik nükleer silah varsa bile bunların neticeyi değiştirmek için yeterli olması güç. Bunun yanı sıra ABD yönetimi Rusya'yı nükleer silah kullanımının ciddi sonuçlar doğuracağı uyarısında bulundu. Çin'in de Rusya'yı nükleer silah konusunda desteklemesi olası görülmüyor.

Nükleer Silah Kullanımı Rusya İçin Ne Anlama Gelir?

Rusların nükleer silah kullanmaları durumunda ABD'nin işi bir nükleer dünya savaşına çevirmesi beklenmiyor. Zaten bunun olması da gerekmiyor. Zira Washington'ın konvansiyonel silah gücü zaten Rusya'ya karşı oldukça üstün. Yani nükleer silah kullanmış bir Rusya'ya karşı Batı, bugün Ukrayna'ya destek vermek konusunda göze alamadığı her şeyi göze alabilir noktaya varacaktır. Bu durum da Putin'in elindeki -zaten zor durumda olan- tedarik sistemini tamamen sakat bırakır, hatta tamamen yıkar. 

Mariupol Örneği

Rus diktatörü Putin, zaten çoktan çıldırmış ve yenilginin de etkisiyle her şeyi göze almış biri olarak Ukrayna şehirlerini baştan başa bombalayabilir mi? Yeterli sayıda nükleer silah kullanılırsa bir ülkenin savaşma yeteneği kesin olarak ortadan kaldırılabilir. Fakat savaş tarihi, sivillerin topluca katledildiği yerlerde bile savaşların sona ermediğini gösteriyor. Şehrin yüzde 90'ının yok edildiği, en az 22 bin kişinin hayatını kaybettiği Mariupol bunun bir örneği.

Ruslar Ukrayna Şehirlerini Nükleer Silahla Vurabilir mi?

Mariupol yok edildi. Ukrayna ise bununla birlikte direnmeyi bırakmadı, Mariupol bomdardımanı tam tersi etki yarattı. Kiev'i hedef alan bir nükleer saldırının da farklı bir etki yaratmasını beklemek doğru değil.

Savaşı kazanmak için soykırım yapmaktan, bunu da nükleer silah kullanarak gerçekleştirmekten çekinmeyen bir düşmana kim teslim olmak ister ki?

Ayrıca ABD'li yetkililerin Rusya'nın Ukrayna'da nükleer silah kullanması halinde konvansiyonel olarak çok büyük sonuçları olacağını kesin şekilde ortaya koymasının ardından Moskova'nın süratle geri adım atması oldukça dikkat çekici.

Fin araştırmacı yazar Janne M. Korhonen'in değerlendirmelerinin tamamını okumak için tıklayınız.

putin nükleer silah kullanırsa janne m. korhonen ukrayna rusta rusya savaş işgal atom bombası abd