Kamuda mülakat tartışmaları devam ederken AKP'li Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin geçtiğimiz yılın Eylül ayıda eğitimde mülakatın devam edeceğini itiraf eder gibi bir açıklama yapmış, "Mülakatları mülakat gibi yapacağız" demişti.
KPSS puanları yüksek olan ancak mülakatlarda adil bir değerlendirmeye tabii tutulamayan yüzlerce öğretmen adayı, yapılan mülakatlar sırasında iller arasında ortaya çıkan puan farklarının mağduriyetlerini ikiye katladığını ifade etti.
Mülakatlar Sırasında İller Arasında Puan Farkı Ortaya Çıktı
Atama bekleyen KPSS mağduru öğretmen adayları, 19 Eylül'de e-Devlet üzerinden açıklanan ve yarım saat sonra siteden kaldırılan mülakat sonuçlarında, mülakata İstanbul, Konya, Bursa gibi şehirlerde giren öğretmen adaylarının puanlarının sözlü sınavdaki puanı neyse ona denk olarak belirlendiğini gördü.
Ancak aynı mülakata İzmir, Erzurum, Diyarbakır gibi illerde giren öğretmen adaylarının sözlü sınavdaki puanlarının üstüne artı puanlar eklenerek mülakat puanlarının yükseltiği fark edildi:
"19 Eylül Perşembe günü E-Devlet üzerinden sehven açıklanan ve yarım saat sonra kaldırılan sonuçlardan ulaşabildiklerimize göre mülakata İstanbul, Konya, Bursa gibi şehirlerde giren adayların puanları yuvarlanırken ( KPSS puanı ne ise onun verilmesi ) İzmir Erzurum , Diyarbakır gibi illerde ise +9 +10 +12 gibi yüksek puanların verildiği görülmektedir. Örneğin, KPSS puanı 83,58 olan bir Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni İstanbul’daki jüriden 84 puan alırken Diyarbakır’da 79 puanı olana 87 verilebilmektedir. Coğrafya, biyoloji, İngilizce gibi diğer tüm branşlarda da aynı şeyler yaşanmaktadır. Bu durum 20 bin atama kontenjanı içinde olan öğretmenlerin kontenjan dışına çıkmasına sebep olarak büyük bir adaletsizlik doğurmaktadır. Biz gecesini gündüzüne katıp branş kontenjanına girmiş öğretmenler olarak bakanlık tarafından bir standart belirlenmeden iller arası keyfi şekilde yapılmış bu puanlama sistemi ile elenmeyi kabul etmiyoruz çünkü hayatımız , geleceğimiz söz konusu."
"Bu Puanlama Sistemini Kabul Etmiyoruz"
Bu liyakatsiz durumun 20 bin atama kontenjanı içinde bulunan öğretmenler için bir tehdit oluşturduğunun altını çizen KPSS mağduru öğretmen adayları, iller arasında keyfi olarak belirlenmiş puanlama sistemini kabul etmediklerini söyledi ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e "Mülakat değil, liyakat istiyoruz" diye seslendi:
"Sonuçların açıklanmasının üzerinden neredeyse 14 ay geçmesine rağmen henüz atamamız yapılmadı. Bu süre içerisinde maddi ve manevi kayıplar yaşadık. Türk öğretmenleri olarak tek isteğimiz, “ Gelecek nesil sizlerin eseri olacaktır. “ diyen başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde öğrenciler yetiştirmektir. Mülakat değil, liyakat istiyoruz"