Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Akdeniz'deki tehlikeli düzensiz göçü durdurmaya yönelik önemli tedbirleri de içeren Tunus'la yapılan anlaşmayı ortak refah ve dengeye yapılan bir yatırım olarak değerlendirdi.
Göç konusunda Tunus'la yapılan ortaklık, ülkenin Cumhurbaşkanı Kais Saied'in ülkesindeki insan kaçakçılığının "şok edici" boyutunu açıklamasından sadece birkaç gün sonra geldi. Yetkililer, 2023'ün ilk yarısında Sahra altı Afrika'dan gelen para transferlerinin yaklaşık 900 milyon Euro değerinde olduğunu açıkladı.
Tunus'ta Von der Leyen ile İtalya ve Hollanda başbakanlarının eşliğinde anlaşmayı açıklayan Said, insani yardım kuruluşlarını, faaliyetlerini ölümcül işlerin arkasındaki suç çetelerine yöneltmek yerine Tunus hakkında asılsız bilgiler yaymakla suçladı.
Göç Krizi
Son aylarda binlerce kayıt dışı göçmenin, insan kaçakçıları tarafından işletilen teknelerle Avrupa'ya gitmek üzere kıyı kenti Sfax'a akın etmesi Tunus için eşi benzeri görülmemiş bir göç krizine yol açtı.
Görevinden istifa eden Hollanda Başbakanı Mark Rutte, anlaşmanın insanların denizleri aşarak İtalya'ya yaptıkları tehlikeli ve çoğu zaman ölümcül yolculuğu durdurmayı amaçladığını ve kaçakçıların faaliyet alanını daraltacağını söyledi.
Anlaşmanın ayrıntıları arasında AB ile Tunus arasında bir ortaklık anlaşmasına ilişkin görüşmelerin yeniden başlatılması ve Tunuslu öğrencilerin Erasmus değişim programına erişimlerinin sağlanması da yer alıyor.
Rutte, 1 milyar Euro'luk paketin, insan ticareti ve kaçakçılığı yapan suç çeteleriyle mücadele çabalarının güçlendirilmesine yönelik önemli maddeler içerdiğini söyledi.
İtalya lideri Giorgia Meloni, Tunus ile yapılan anlaşmayı Kuzey Afrika ülkeleriyle yeni ilişkiler için bir model olarak nitelendirdi ve bunu "hem gurur hem de minnettarlıkla" ifade ettiğini sözlerine ekledi.