Avustralya'da sadece kadınlara yönelik bir sosyal medya uygulaması olan Giggle, kadın kılığındaki bir erkeğin uygulamayı kullanmasını engelledi.
Avustralya'nın New South Wales bölgesinden Roxanne Tickle adlı kadın kılığındaki erkek, sosyal medya platformu Giggle for Girls ve CEO'su Sall Grover'a dava açtı. Tickle, firma ve Grover'ın kendisinin erkek olduğunu söylemesinin ardından 2021 yılında uygulamayı kullanmasının hukuka aykırı bir şekilde engellendiğini ileri sürdü.
Federal mahkeme yargıcı Robert Bromwich, davalıların “cinsiyeti” bir kişinin doğduğu andaki değiştirilemez cinsiyeti olarak kabul ettiklerini söyledi ve “Bu argümanlar başarısız olmuştur çünkü davalılar tarafından öne sürülen görüş, mahkemeler tarafından 30 yılı aşkın bir süredir karara bağlanan uzun bir dava geçmişiyle çelişmektedir. Bu davalar ... cinsiyetin olağan anlamıyla değiştirilebilir olduğunu ortaya koymuştur” zırvalarıyla Tickle lehine karar verdi.
Sall Grover tarafından kurulan Giggle girişte kullanıcıların kadın olduklarını doğrulamalarını isteyen ve sadece kadınlara özel bir uygulama.
Yargıç, Roxanne Tickle'ın doğrudan ayrımcılığa uğramamış olmasına rağmen, bir kişinin belirli bir özelliğe sahip olması nedeniyle dezavantajlı duruma düşmesi anlamına gelen dolaylı ayrımcılığın kurbanı olduğuna karar verdi. Ayrıca uygulamanın Tickle adlı erkeğe 10 bin Avustralya doları (6.700 ABD doları; 230 bin TL) tazminat ve masrafların ödenmesine karar verildi.
Bromwich yazılı kararında, Grover'ın duruşma sırasında Tickle'ın bir karikatürüne gülmesi de dahil olmak üzere davranışlarını gerekçeye ekledi.
Giggle ve Grover'ın ekibi ise davanın biyolojik cinsiyete odaklanması gerektiğini savundu. Avukat Bridie Nolan, “Cinsiyet ayrımcıdır, her zaman öyleydi ve her zaman öyle olacaktır... biyolojik cinsiyet üstün gelmelidir” dedi.
Mahkemeye Tickle'a “Bayan” diye hitap etmeyeceğini söyleyen Sall Grover, bir erkek kendini kadın olarak tanıtsa, cinsiyet ameliyatı geçirse, kadın olarak yaşasa ve kadın kimlik belgelerine sahip olsa bile onu yine de “biyolojik erkek” olarak göreceğini söyledi.
Bu mantıkla kadın müsabakalarını da kaldırsınlar. Ben cinsiyetim sebebiyle kadın müsabakalarına katılamıyorum. AYRIMCILIK.