Azerbaycan'da bulunan Çapmalı, Yenı Türkan, Dübəndi ve Ağdaşdüzü'nde yapılan arkeolojik kazılarda altı farklı oyun tahtası bulundu.
Bu keşfin "58 Delik" olarak bilinen oyunun sadece Mısır'ın Orta Krallık döneminde değil, Kafkasya'daki topluluklar arasında da oynandığını ortaya koyması bakımından önem arz ettiği bildirildi.
Araştırmayı yürüten arkeologlar Walter Crist ve Rahman Abdullayev, bulgularını Avrupa Arkeoloji Dergisi’nde yayımladı. Çalışmada tahtalar üzerine işlenmiş deliklerin dizilişinin, klasik "58 Delik" oyununun belirgin tasarımına işaret ettiği ifade edildi.
Bu oyunda, iki paralel delik sırasının etrafında dizilmiş 38 delikten oluşan bir yay bulunuyor. Oyuncular, çivi benzeri taşlarla bu tahtada ilerlemeye çalışarak, ilk olarak sona ulaşmayı hedefliyor. Kazanan, sona ulaşan ilk oyuncu oluyor.
Ticari ve Kültürel Etkileşimin Yansıması
Bu keşfin eski medeniyetler arasındaki kültürel ve ticari etkileşimin bir yansıması olabileceği düşünülüyor. Araştırmacılar, Abşeron Yarımadası ve Gobustan Koruma Alanı'nda bulunan bu tahtaların, bölgenin güneydeki toplumlarla güçlü ticaret bağlantılarına sahip olmasına bir işaret olduğunu belirtiyor.
Oyunun fetih yoluyla değil ticari ve kültürel alışveriş yoluyla o topraklara geçtiği kuvvetli tahminler arasında yer alıyor.
Oyun İlk Olarak Güney Asya'da Ortaya Çıkmış Olabilir
Söz konusu bulgulara kadar oyunun kökeninin Mısır olduğu tezine odaklanılıyordu. Ancak Azerbaycan’da bulunan oyun tahtaları, bu görüşle ilgili değişikliğe sebep olabilir. Oyunun ilk olarak Güney Asya'da ortaya çıkmış olabileceği fikrini kuvvetlendiriyor.