Kamuda partizan kadrolaşma yasası üzerine öğrencilerin ve gençlerin öncülük ettiği ve 300’den fazla kişinin öldüğü protestolar, 16 yıldır ülkeyi yöneten ülkenin kurucu partisi Avami Hareketi’nin lideri ve Başbakan Şeyh Hasina’nın Hindistan'a kaçması ile sonuçlandı.
Protestoculara destek veren ordu, şimdilik arka planda durarak sivil geçici hükümete yol verdi. Geçici Başbakan Paris’te yaşayan Nobel ödüllü ekonomist Muhammed Yunus oldu. Yeni dönemin esas liderinin, Şeyh Hasina’nın en büyük rakibi olan ana muhalefet Bangladeş Milliyetçi Partisi'nin altı yıldır hapiste olan lideri ve Bangladeş’in ilk kadın Başbakanı 78 yaşındaki Begüm Hâlide Ziya’nın olması bekleniyor.
Bangladeş'te 'Z Kuşağı Devrimi': Öğrenci Protestoları
Öğrenci protestolarının liderleri, geçici yönetimin başkanına karar vermek için dün cumhurbaşkanıyla beş saatten fazla bir toplantı yaptı. Toplantıya, ülkenin üç ordu kuvvetinin komutanlarının ve sivil toplum üyelerinin yanı sıra bazı sermayedarlar da katılım sağladı.
Öğrenciler daha önce hükümet liderliği Yunus'u önermiş ve 83 yaşındaki mikro finans öncüsünün bu öneriyi kabul ettiğini aktarmışlardı. Yerel medya, Yunus'un yakında Paris'ten ülkeye dönmesinin beklendiğini bildirdi.
Kararın ardından cumhurbaşkanının resmi evinden ayrılan öğrenci liderleri, kararı memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.
Cumhurbaşkanlığı Ofisi, Şahabuddin ayrıca Hasina'nın istifasını tetikleyen ölümcül protestoların ardından ulusal polis şefini görevden alarak yerine başka birini atadığını açıkladı.
Kamuda Kontenjan Fitili Ateşledi
Öğrencilerin öncülüğündeki son protestolar, 1971 bağımsızlık savaşı gazilerinin torunlarına kamu sektöründe işe sokulmasını öngören bir istihdam kotası sistemi yüzünden başlamıştı.
Son protestolar ve hükümet baskıları, Bangladeş'in kuruluşundan bu yana en büyük şiddet olaylarına yol açtı.
Hasina, dün ayrıcalıklı iş kotalarına karşı öğrenci protestoları olarak başlayan ve onun düşüşünü talep eden bir harekete dönüşen gösterilere karşı polis saldırılarında yüzlerce kişinin öldürülmesinin ardından istifa edip Bangladeş'ten kaçmıştı.
Hasina'nın istifasının ardından Pazartesi günü kutlamalar yapılmıştı.
İktidarı Deviren İsyana Öğrenciler Öncülük Etti
Bangladeş'in başkenti Dakka'da yaşayan ve protestolara katılan Moneer isimli vatandaş, TamgaTürk'e isyanlarla ilgili konuşarak şu ifadelerde bulundu:
"Bangladeş'teki Z kuşağı tüm övgüleri hak ediyor. 15 senedir yozlaşmış iktidarın elinde adil bir oylama yaşayamadık ve onların ülkenin geleceği için hiç oy kullanma şansları olmadı, ama barışı ve adaleti ülkeye onlar getirdiler. Ordunun üst düzey yönetimi eski iktidarın elindeydi, ama protestolara katılan Z kuşağı sayesinde hem sivil halk, hem de ordu birleşti. Bu da bir tiranın sonunu getirdi."