BBC Dünya Servisi Afrika Editörü Mary Harper'ın, Somalili tecavüzcü Yaqub Ahmed'in Birleşik Krallık'ta kalmak için verdiği sürdürdüğü beş yıllık davası sırasında bilirkişi olarak ifade vermesi için para aldığı ortaya çıkmıştı. Söz konusu davanın gündem olmasıyla beraber, Harper’ın İngiltere’de kalmasına yardım ettiği diğer Somalili göçmenler de ortaya çıktı.
BBC Afrika Editörü Harper’ın, Somali'yi ilk kez 1994 yılında iç savaşın en yoğun olduğu dönemde ziyaret ettiği ve ülke ile El-Şebab terör örgütü hakkında kitaplar yazdığı biliniyor. Harper, ayrıca internet sitesinde kendisini 'Somali ile ilgili hukuki davalarda uzman tanık' olarak tanımlıyor.
BBC Dünya Servisi Afrika Editörü Mary Harper, Somalili Tecavüzcü Yaqub Ahmed'in Birleşik Krallık'ta Kalmak için Açtığı Davada Bilirkişi Olarak İfade Vermesi için Rüşvet Aldı
2008 yılında 16 yaşındaki bir kız çocuğuna tecavüz etmekten hapse atılan 34 yaşındaki Somalili göçmene, onunla aynı uçakta bulunan yolcuların tepki göstermesinin ardından sınır dışı edilmesi için dava açılmıştı.
Davada sınır dışı edilmesi kararı alınmasından beş yıl sonra, Somalili suçlunun hala İngiltere'den atılmadığı ve bir belediye dairesinde akrabalarıyla birlikte yaşadığı ortaya çıktı. Bunun üzerine, geçen Ağustos ayında Yaqub Ahmed sınır dışı edildi.
BBC Dünya Servisi Afrika Editörü Mary Harper’ın Somalili tecavüzcü Yaqub Ahmed'i İngiltere’ye temyiz başvurusunda temsil eden Londra'daki hukuk firması Wilson Solicitors ile bağlantıları olduğu ortaya çıktı.
Mahkemeye uzman tanık olarak verdiği ifadesinde, Somalili tecavüzcünün, sınır dışı edileceği takdirde terör örgütü El Şebab tarafından hedef alınabileceği, çünkü Londra'da 16 yaşındaki bir kıza tecavüz ettiği için 'cezalandırılmak' isteneceği uyarısında bulundu. Somali’deki güvenlik güçleri tarafından şiddete uğrayabileceğini ve yanlışlıkla İngiliz casusu olarak etiketlenebileceğini iddia etti.
BBC Muhabirinin En Az 15 Somalili Kaçak Suçlunun Daha Britanya'dan Sınır Dışı Edilmemesine Yardım Ettiği Belirlendi
Mary Harper'ın Somalili kaçak göçmenler hakkında sınır dışı edilme işlemine karşı açılan başka davalarda da bilirkişi olarak ifade verdiği ortaya çıktı - bunlar arasında üç cinsel saldırı şüphelisi, üç uyuşturucu satıcısı ve on yılını İngiliz hapishanelerinde geçirmiş bir sabıkalı suçlunun olduğu biliniyor.
Kaçak göçmenlerin lehine bilirkişi olarak ifade verdiği davalardan birinde Harper, 17 yaşındaki sağır bir kıza cinsel saldırıda bulunan Somalili kaçak göçmenin, cinsel suç işlediği için Somali'ye geri gönderilmesi halinde 'ciddi yüksek risk' altında olacağını iddia etmişti.
Harper, saldırı ve soygundan hüküm giymiş Somalili bir suçlunun, dövmeli kolları ülkesindeki teröristler tarafından 'eşcinsellik işareti' olarak görüleceği için risk altında olacağını öne sürdü.
Bir başka azılı suçlu için verdiği ifadede ise aile ve maddi destek eksikliği nedeniyle Somali'de 'büyük zorluklarla' karşılaşacağını iddia etti, fakat mahkeme, suçlunun annesinin Dubai'de üç ay tatil yaptığını ortaya çıkarttı.
Harper, bir diğer suçlunun Birleşik Krallık'taki uzun suç geçmişinin - 17 yılda 80 suçtan 39 mahkumiyet - Somali'ye dönmesi halinde ailesi tarafından dışlanacağını ileri sürdü.
Hampshire’daki bir kasabada uyuşturucu kaçakçılığı yapan bir Somalilinin, Harper'ın ifade vermesinin ardından Birleşik Krallık'ta kalmasına izin verildiği öğrenildi. Davacı 29 yaşındaki göçmen Ahmed Ali Jama, babası ve kız kardeşi şarkıcı olduğu için Somali'de tehlikede olacağını iddia etmişti.
Harper'ın kaçak göçmenlerin davalarında uzman tanık olarak verdiği ifadeler BBC'yi tarafsızlık tartışmalarının odağı haline getirdi.
Çalışanıyla ilgili iddialar hakkında basın açıklaması yapan BBC, Mary Harper'ın kurumdan ayrıldığını duyurdu, ancak Harper’ın görevden mi alındığı yoksa istifa mı ettiği hakkında açıklama yapılmadı.
Muhafazakar Partili Başkan Yardımcısı Rachel Maclean, Harper'ın dahil olduğu göçmen davalarının sayısı karşısında 'hayrete düştüğünü' söyledi.
Maclean "Bu göçmenlerin suçlarından etkilenenlerin aileleri, bir BBC çalışanı onların ülkede kalmaları gerektiğini savunurken nasıl hissediyorlardır? Bana göre bu işte çok yanlış bir şeyler var.” dedi.
Davaların kamuoyunda tepki toplamasıyla birlikte, Harper'ın tarafsızlığını sorgulamak üzere soruşturma başlatıldı ve ifadesinde sunduğu bazı kanıtların ise 'objektif bir bakış açısıyla desteklenmediği’ne karar verildi.
İngiltere İçişleri Bakanlığı, şimdiye kadar Wilson Solicitors'ın Harper'dan bir rapor yazmasını ya da mahkemede kanıt sunmasını talep ettiği 15 göçmenlik davası tespit etti.
Defalarca talep edilmesine rağmen, Harper ve BBC kendisine kanıt sunması için ne kadar ödeme yapıldığını açıklamayı reddetti. Uzman tanıklara rapor hazırlamaları için 2,500 sterline kadar ödeme yapılabildiği biliniyor.
Harper’ın davalarında uzman tanık olduğu 15 Somalili suçludan 7’sinin temyiz başvurusu kabul edildi. Ancak İçişleri Bakanlığı temyiz başvurusu kabul edilmeyen Somalililerden kaçının sınır dışı edildiğini söylemeyi reddediyor.