Boğaziçi Üniversitesi’nde Kabe fotoğrafının yere serilmesi nedeniyle 2’si tutuklu 7 öğrencinin ‘halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme’ suçundan 1’er yıldan 3’er yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına başlandı.
İstanbul 21. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, tüm sanıklar ve avukatları katıldı. Sanık yakınları ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, CHP milletvekilleri Ali Şeker ve Seda Kadıgil ile TİP Hatay Milletvekili Barış Atay, İstanbul milletvekili Ahmet Şık ile çok sayıda basın mensubu da duruşmayı takip etti.
Sanık öğrencilerin avukatlarından Levent Pişkin, eylemin ifade özgürlüğü kapsamında kaldığı ve suç unsurları oluşmadığından müvekkillerinin beraatını talep etti. Duruşmada iddianamenin okunmasının ardından sanık öğrencilerin ifadeleri alındı.
Tutuklu öğrenci Doğu Demirtaş savunmasında, “Rektörlük protestolarının ardından daha barışçıl bir amaçla sergi protestosu yapmak istedik. Söz konusu eser anonim bir eser. Hiçbir kişi ya da kesimi aşağılamak gibi bir amacım yok. Suçlamayı kabul etmiyorum” dedi. LGBTİ+ üyeliği olup olmadığı sorulan sanık Demirtaş, “Yok, ama arkadaşlarım var” dedi. Hakimin resmi kimin astığını sorması üzerine “Resmi asan kişi güvenlik görevlisiydi” yanıtını verdi.
KAYIP ESER MAHKEMEDE ORTAYA ÇIKTI
Dosya kapsamında ev hapsi cezasına çarptırılan Sena Nur Baş, savunmasında sergide çok fazla eser olduğunu ve tek başına bu eserin yere konulmasının söz konusu olmadığını söyledi. Baş, suçlama konusu eseri kaldırması için herhangi bir uyarı almadığını belirtti. Baş, savunmasında resmin nerede olduğunu bilmediğini söylerken hâkim, “Kayıp resim bu muydu” diyerek ayağa kalktı ve dava konusu eseri gösterdi.
Baş’ın ifadesi sırasında mahkeme hâkimi, kayıp olarak bilinen eseri açarak mahkeme salonunda gösterdi. Avukatların “Eser bulunmuş mu” sorusuna hakim, “Dosyada” diye cevap verdi. Avukatlar ise eserin dosyada olmadığını, kayıp olarak kayda geçtiğini ifade etti.
DURUŞMA ÖNCESİ BASIN AÇIKLAMASINA ENGEL
İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde görülen duruşma öncesi Boğaziçi Dayanışması’nın çağrısıyla basın açıklaması gerçekleştirmek istedi. Basın açıklamasının pandemi koşulları gerekçe gösterilerek yasaklandığı öğrenildi. Müdahaleye rağmen basın açıklaması gerçekleştiren öğrenciler, şu ifadeleri kullandı: “Bu tutuklamalar hukuksuzdur, arkadaşlarımızı derhal serbest bırakın. Mücadelemiz her türlü baskı girişimine rağmen devam ediyor. Cumhurbaşkanı’na ‘Yüreğimiz yetiyor’ demiştik. Bizi size koşulsuz itaat edenlerle karıştırmayın. Bugün o mektupta dediklerimizi aynen tekrarlıyoruz. Size kulluk etmiyoruz. Hukuksuzca tutukladığınız her arkadaşımızı alacağız. Mücadelemizi durduracak kudretiniz olmadığı gibi demokratik hakkımızı gasp eden ucuz siyasetinizin arkasına sığınamazsınız. Sanmayın ki hukuk reformunuzla ezilenleri safınıza katabilirsiniz. Safımız emekçilerin ve ezilenlerin safıdır. Demokratik hak ve özgürlükleri gasp edilenlerin yanındayız. Tüm kayyımları gönderene, tüm arkadaşlarımızı alana kadar mücadelemize devam edeceğiz. Yüreğimiz yetiyor.”
İDDİANAMEDEN
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu’nca hazırlanan iddianamede, olayla ilgili savcılıkça re’sen soruşturma başlatıldığı belirtildi. Olay gününe ait görüntülere göre, şüphelilerden Doğu Demirtaş ve Selahattin Uğuzeş’in Boğaziçi Üniversitesi kampüs alanı içerisindeki sergi alanındaki bir panoya 29 Ocak’ta saat 12.45 sıralarında Kabe fotoğrafı üzerine Şahmeran tasviri ve dört bir yanında LGBTİ+ amblemi bulunan resmi astıkları belirtildi. Üniversitenin güvenlik görevlileri tarafından tutulan tutanağa göre resmin asılması üzerine şüphelilerin resmin dini simgeleri aşağılayıcı nitelikte olduğu yönünde uyarıldıkları, ancak şüpheliler Hazar Kolancalı ve Sena Nur Baş’ın bahse konu panonun kendi sorumluluklarında olduğunu, bir sorun olursa kendilerinin ilgileneceklerini beyan ettikleri ifade edildi. Grup içinde bazı öğrencilerin dini değerlere aykırı olduğu gerekçesiyle resmin kaldırılması gerektiğini belirttikleri, ancak şüphelilerin resmi kaldırmayacaklarını söyledikleri iddianamede yer aldı. Daha sonra Can Bodrumlu, Eda Kalafat ve Rümeysa Özüyağlı’nın Boğaziçi Rektörlüğü’ne hitaben “Şahmeran figürü bulunan resim kaybolmuştur. Saat 17.00 itibariyle gerekli araştırmaların yapılmasını istiyoruz” şeklinde dilekçe düzenleyerek imzaladıkları anlatıldı. İddianamede, 7 şüphelinin “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme suçundan 1’er yıldan 3 ‘er yıla kadar hapisleri talep edildi.