Elektrik motorlu otomobillerin faydaları arasında ise çevre dostu, ekonomik ve sessiz çalışması yer alıyor. Yakıt tüketimi bakımından daha avantajlı olan bu otomobillerin vergilendirmesi de içten yanmalı motorlu araçlara göre farklı.
Elektrikli otomobillerin ÖTV oranları araçların motorlarının ürettiği güç üzerinden değerlendiriliyor. Resmi Gazete’de yer alan yeni karara göre ise sadece elektrik motorlu araçlardan alınan özel tüketim vergisi, motor gücü 85 kW’yi geçmeyenler için yüzde 3’ten yüzde 10’a, 85 kW’yi geçen ancak 120 kW’yi geçmeyenler için yüzde 7’den yüzde 25’e, 120 kW’yi geçenler için ise yüzde 15’ten 60’a yükseltildi. Karar bugün yürürlüğe girdi.
Türkiye'de yapılan zamların aksine Avrupa ülkelerinde elektrikli otomobiller için teşvik indirimleri sağlanıyor.
İngiltere’nin de içinde bulunduğu Birleşik Krallık ülkelerinde etiket fiyatı 50 bin sterlinin altında olan sıfır emisyonlu bir araç satın aldığınızda 3 bin sterlin indirim yapılıyor.
Almanya'da, liste fiyatı 40 bin euro ve alında olan araçlardan tam elektrikli ve yakıt hücreliler için 9 bin euro, kablo ile şarj edilen hibritler için 6 bin 750 euro teşvik sunuluyor. Liste fiyatı 40 bin euronun üzerinde olan araçlar içinse 7 bin 500 euro tam elektrikli ve yakıt hücreliler için teşvik olarak sunulurken, kablo ile şarj edilebilen hibrit motorlu araçlarda 5 bin 625 euro teşvik sağlanıyor.
AB’nin otomotiv konusunda öne çıkan üyelerinden biri olan İtalya’da ise, 50 bin euro liste fiyatının altında olan, 70 g CO2/km’nin altında egzoz gazı salımına sahip araçlarda tek alımda 6 bin euroluk indirim sağlanıyor.