Sakarya'da bulunan bir şirketin 3 çalışanı Whatsapp grubunda şirketin ürünü hakkında olumsuz yorumlar yaptı. Kendi aralarında kurdukları bir grupta yer alan konuşmalar sebebiyle işten atılan işçilerden biri haksız fesih iddiasıyla işe iade davası açsa da hem yerel mahkeme hem de istinaf davayı reddetti.
İşçinin dilekçesinde uçtan uca şifreli bir sistemdeki yazışmaların üçüncü kişilere kapalı olduğu ve delil olarak kullanılamayacağı, burada yazılanların özel hayatın gizliliği kapsamında özel veri olarak değerlendirilmesi gerektiği belirtilerek işe iade talep edildi.
Davalı şirketin vekili ise, davacının WhatsApp grubundaki yazışmalarda şirket yöneticilerine ağır küfür ve hakaretler ettiğini, iş arkadaşlarını şirkete ait ürün hakkında negatif yazılar yazmaya teşvik ettiğini, şirketin ismine zarar vermeye çalıştığını, bu gerekçelere yapılan feshin haklı nedenlere dayandığını belirterek davanın reddini talep etti.
Mahkeme, İş Yerini Haklı Buldu
İşveren tarafından yapılan feshin haklı nedene dayandığını belirterek davanın reddine karar veren mahkeme “WhatsApp grubuna dahil üye işçilerden birisi tarafından iş yeri yetkililerine yazışmaların gösterimi neticesinde fesih sürecinin başladığı anlaşılmış olup, iş yeri yetkililerinin kendilerine yönelik yazılan ağır sinkaflı hakaretlerden haberdar olmaları sonrasında davacı ile birlikte aynı ortamda çalışmalarını beklemek hakkaniyete aykırı olacaktır” diyerek fesih kararını haklı buldu.