Günümüzde Çanakkale Boğazı’nın çıkışında Dalyan köyü yakınlarında konumlanmış ve Roma kolonisi oluşundan sonra bir liman kentine dönüşen Alexandria Troas, 1.-4. yüzyıllar arasında gitgide ilerleyen güçlü bir ekonomi ve nüfuza sahipti.
Kazı Başkanı Prof. Dr. Erhan Öztepe, toprak altı röntgenleme sistemiyle elde ettikleri verilerden yola çıkarak kontrol sondajları açtıklarını söyledi. Öztepe, bu kontrol sondajlarından birinde sunak olduğunu düşündükleri yapı kalıntısını ortaya çıkardıklarını ifadelerine ekledi.
Alexandria Troas Ören Yeri merkezinin batısında yer alan idari kamu yapılarının hemen yanında, tapınak bulunuyor. Temelinde Helenistik döneme ait kesme taşların tekrar kullanıldığı bu tapınağın inşaatının Roma imparatoru Augustus tarafından yaptırıldığı tahmin ediliyor. Henüz yeni keşfedilen sunağın, mevzubahis tapınak önünde keşfedilmiş olmasının önemli bir ayrıntı olduğunu belirten Öztepe, açıklamasına şöyle devam ediyor:
“Kazdık ve gördük ki tapınakla aynı mimari oluşuma sahip, aynı yapı karakterini gösteriyor. Milattan sonra 1. yüzyıla ait olması gereken bir yapı. Biz 7 metreye kadar aşağıya inebildik. Daha da aşağıya inen bir temeli var. Oldukça derin bir temel. Bütün kaplaması, mimari süslemelerini büyük ölçüde yitirmiş. Belirli bir dönemde kentin genelinde karşılaşılan durum burada da ne yazık ki geçerli. Altar diyebileceğimiz bir yapının tapınak önünde çıkması önemli.”