Erbil ve Kerkük'te görüşmeler yapan CHP heyetinde Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Emekli Büyükelçi Ünal Çeviköz, PM üyesi Nevaf Bilek ve Prof. Dr. Mehmet Hasan Eken bulundu.
Barzani yönetimi ve Ezidi kanaat önderleri ile görüşen CHP heyeti, Irak Türkmen Cephesi ve Türkmen Reform Partisi yetkilileri ile de bir araya geldi.
Görüşmeler sonrasında Türkiye'ye dönen CHP heyeti İstanbul İl Başkanlığı'nın Sarıyer'de yeni açılan binasında basın açıklaması yaptı.
Bölgede gerçekleştirdikleri görüşmelere ilişkin Dışişleri'ne bir rapor sunacaklarını belirten Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, "CHP olarak bölgemizde son yıllarda giderek artan terör, huzursuzluk ve istikrarsızlıklardan bölge ülkelerinin büyük zarar gördüğü düşüncesindeyiz. Bu sorunlarla mücadelede askeri yöntemlerin ötesinde gerekli çabaların ve diplomasinin tüm olanaklarının devreye konulmasını önemsiyoruz. Biz hep diyalogdan yana olduğumuzu, bölgemizin sorunlarının konuşularak ve diplomasi yoluyla çözülmesi gerektiğini savuna geldik" diye konuştu.
Irak Türkmenlerinin Talepleri Var
"Bölgemizde barış, istikrar ve huzur içinde bir arada yaşanabilmesi için böyle bir yaklaşıma büyük ihtiyaç duyulmaktadır. Yurtdışında yaşayan akrabalarımız ile bu diyalogla bu anlayışın temel direklerinden biridir. Bu nedenle akrabalarımızla konuşmayı ve konuşanın birbirimizi daha iyi anlamamıza yardımcı olacağını düşündüğümüz için Erbil'de Irak Kürt Bölgesel Yönetiminde, Erbil ve Kerkük'te ise Irak Türkmen Cephesi nezdinde görüşmelerimizi gerçekleştirdik" diyen Salıcı, "Irak'taki Türkmen kardeşlerimizin kamu oyununda duymasını istediği talepleri var. Özellikle Kerkük bölgesinde Türkiye'den devlet yada özel sektör tarafından yatırım yapılmasını talep ediyorlar. Hastaneye ihtiyaçları var. Hastane talepleri çok önemli ve öncelikli. Bölgenin kalkınması ve eğitim seviyesinin yükselmesi için üniversite talepleri var. Üniversite eğitimi almak isteyen gençler bölge ülkelerine dağılmak zorunda kalıyorlar" ifadelerini kullandı.
'OBİT' Orta Doğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı Önerisi
Türkiye gibi tüm bölge ülkelerinin yıllardır terörle mücadele halinde olduğunu belirten Salıcı, "Terörün artık son bulmasını istiyoruz. Terörle şiddet demokrasinin, sosyal ve ekonomik gelişmenin, refahın ve toplumsal barışın önündeki en önemli engeldir. Bölgede adil, eşit ve hakarete dayalı bir işbirliğiyle hepimizin refahının birlikte güçleneceğine inanıyoruz. Bunun için ikinci yüzyıla çağrı beyannamemizde de yer alan ve kısaca 'OBİT' olarak bilinen Orta Doğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı adı altında bir girişim önerdik. Türkiye, Irak, İran ve Suriye'nin başlatacakları böyle bir işbirliği arayışında bölgedeki tüm paydaşların ve akraba toplulukların önemli katkı sağlayabileceğini düşünüyoruz. Bu girişimi kimseyi ötelemek, ayrımcılığa tabi tutmak gibi bir amacı yok. Asıl amaç, kendi bölgemizde istikrar, barış ve huzur ortamını sağlayacak girişimlerin bölge ülkelerinin kendi inisiyatifi ile başlatılabilmesidir" dedi
CHP'nin Kürt meselesine ilişkin en çok yazılı materyali üreten parti olduğunu belirten Salıcı, "Cumhuriyet Halk Partisi ondan önce Sosyal Demokrat Halkçı Parti yani bu siyasi gelenek Kürt sorunuyla ilgili düşünen, tartışan ve bu konuda çözüm önerilerini ısrarla ortaya koyan eleştirileri olduğu zamanda eleştirilerini yapmaktan kaçınmayan bir siyasi parti. Bizim önceliğimiz çok açık. Türkiye'nin üniter yapısı içinde demokratik yollarla parlamento zemininde. Bu üç başlık altında bizim Kürt meselesini kendi aramızda konuşarak kendi ülkemizdeki dinamiklerle çözebileceğimiz kanaatindeyiz" şeklinde konuştu.