Çin ve İran, İran'ın Çin'in başlattığı "Bir Kuşak Bir Yol" projesine katılımını öngören 25 yıllık iş birliği anlaşmasını imzaladı.
Resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gerçekleştirdiği ve tepki çeken ziyaretinin ardından Tahran'a giden Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ile görüşme gerçekleştirdi.
Yapılan görüşmede, iki ülke arasında çeşitli alanlarda iş birliğini öngören 25 yıllık iş birliği anlaşması imzalandı. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in 2016 yılındaki Tahran ziyaretinde ilk defa gündeme gelen ve İran'ın Çin'in başlattığı Bir Kuşak Bir Yol" projesine katılımını öngören anlaşmanın içeriğine dair bir bilgi ise paylaşılmadı.
İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Tahran ile Pekin arasında imzalanan 25 yıllık iş birliği anlaşmasının iki ülke ilişkilerini daha görünür kılacağını ifade etti. İran Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Tahran'da resmi temaslarda bulunan Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi'yi kabul eden Ruhani, iki ülke arasında imzalanan anlaşmasıyla ilgili değerlendirmede bulundu. İran ile Çin arasındaki diplomatik ilişkilerde 50. yıla gelindiğine dikkat çeken Ruhani, iki ülkenin kalkınma ve altyapı konusunda imzaladığı anlaşmaların ivedilikle hayata geçirilmesinin gerekliliğini dile getirdi.
Ruhani, yaptığı açıklamada "25 yıllık iş birliği anlaşması İran ve Çin arasındaki ilişkileri daha görünür kılacak. Çin'in büyük ticari ortağımız olarak kalmasını istiyoruz. Tahran ve Pekin çok iyi ilişkilere sahip. İki ülkenin uluslararası konularda ortaya koyduğu ortak tavır bu ilişkinin arzu edilen seviyede olduğunu gösteriyor" ifadelerini kullandı.
Çin'e Övgü
ABD'nin uyguladığı yaptırımlara rağmen İranlı ve Çinli özel sektörün ticari ve ekonomik iş birliğini artırdığını söyleyen Ruhani, Çin'in nükleer anlaşmada ve ABD'ye karşı uluslararası alanda İran'a destek veren duruşundan övgüyle bahsederek "İki ülkenin iş birliği, nükleer anlaşmanın uygulanması ve Avrupalı ülkelerin taahhütlerine uyması için çok önemlidir. Bu iş birliği nükleer anlaşmanın mevcut şartlarını değiştirebilir" şeklinde konuştu.
ABD'nin yaptırımlarına uluslararası arenada karşı çıktıklarını hatırlatan Wang Yi ise "Maksimum baskı, yasalara ve insanlığa karşı bir adımdır ve uluslararası destekten yoksundur. ABD'nin nükleer anlaşmadan ayrılması uluslararası kurallara aykırıdır. Amerikalılar, yeni yönetimde bu politikayı gözden geçirmek ve nükleer anlaşmaya dönmek istiyorlar. Çin de onların bu adımını memnuniyetle karşılıyor. Amerikalılar İran'a yaptırımları kaldırmalı, nükleer anlaşmaya dönmeli, yanlışlarını dikkate alarak gelecekte böyle adımlar atmayacağına dair taahhütte bulunmalıdır" dedi.