Yıllardır dünya genelinde insan sağlığını tehdit etmeye devam eden Çin Halk Cumhuriyeti'nin insanlığa son armağanı (!) olan Çin Virüsü ile mücadele küresel çapta devam ederken bilim dünyası da çözüm arayışlarını sürdürüyor. Pandemiyi nihayet erdirmek için en önemli eşik olarak görülen aşı çalışmalarında yaşanan önemli gelişmeler sonrasında ülkeler, aşılamayı ivme kazandırarak uyguluyor.
Aşı çalışmalarının merkezinde yer alan birçok Batı ülkesi aşıya erişim de sorun yaşamadan aşılamayı sürdürürken bundan uzak kalan Türkiye gibi ülkeler, Çin ve Rusya gibi güvenilirlikten uzak ülkelerin aşılarına ilgi göstermek durumunda kalıyor. Bazı ülkelerin ise aşıya erişimi aradan geçen süreye rağmen hala mümkün olmadı. Bu durum bilimsellikten uzak ilginç adımların atılmasını da pekiştiren bir etken olarak ön plana çıkıyor.
Kırgızistan'da da bu doğrultuda dikkat çeken görüntüler kaydedildi. Ülkenin Sağlık Bakanı Alımkadır Beyşenaliyev, Çin Virüsü'nün çözümünü buldukları iddiasıyla kameralar karşısına geçti. Bir süredir 'kurtboğan otu' diye de bilinen 'akonitin kökü' tedavisi uyguladıklarını ve iyi sonuçlar elde ettiklerini öne süren Kırgız Bakan, bu sayede 300 kişinin de sağlığına kavuştuğunu söyledi. Beyşenaliyev, iddiasına gerçeklik kazandırmak adına kameraların önünde adını verdiği zehirli otu kaynatarak içti.
Çin Virüsü Tedavisinin Mucidi Cumhurbaşkanı
Beyşenaliyev, reçetesini Kırgızistan'ın yeni Cumhurbaşkanı Sadyr Japarov'dan aldığını söylediği zehirli bitkinin ülkede yıllardır diyabet, meme ve mide kanseri, bronşit ve radikülit gibi hastalıkların tedavisi amacıyla kullanıldığı ve Çin Virüsü ile mücadelede yalnızca gönüllü hastalar üzerinde uygulandığını vurguladı.
Kırgız Bakan, gazetecilerin ilgili soruları üzerine Japarov'un 'ilacın' reçetesini kendisine aktarmasıyla ilgili anıyı da şu sözlerle paylaştı:
"Nurkojo, oğlu Sadır’a hastalıkların tedavisinde akonitin kökünden reçetenin hazırlanmasını öğretmiş. Sadır da bana, Covid-19 salgının ikinci dalgasının yaşandığı geçen yılın yaz aylarında virüse karşı hazırladığı reçetenin kullanılması için başvurdu. Şimdi ülkede üçüncü dalga yaklaşıyor. Ben Covid-19 ile mücadelede kendisine ricada bulundum. Caparov, akonitin kökünün dozunu belirledi. Böylece reçete yeniden oluşturuldu."
Issık Göl Kökü Olarak da Biliniyor
Beyşenaliyev, tedavinin uygulanmasına dair yaptığı uyarıda da bitkinin kaynatıldıktan hemen sonra içilmesi ve bunun hemen akabinde de yatılması gerektiğini söyledi. Aksi takdirde nefes darlığı nedeniyle hastanın kısa süre içerisinde hayatını kaybedebileceğini sözlerine ekledi.
Sağlık Bakanı, basın toplantısı gerçekleşmeden önce Cumhurbaşkanı Japarov ile akonitin kökü tedavisi uygulanan hastaneleri ziyaret ettiklerini hatırlatarak “Covid-19’u hafif geçirenlerde virüsün belirtileri 1-2 günde kayboluyor. Ağır geçirenlerde 3-4 günde kendilerini iyi hissetmeye başlıyor. Gönüllülere uygulanan tedaviyi Covid-19’u çok ağır geçirenlerde kullanmıyoruz” dedi.
Kurtboğan otu ve akonitin kökü, Kırgızistan'da halk arasında Issık Göl kökü olarak da anılıyor. Bunun gerekçesinin ise otun sadece Kırgızistan’ın kuzeyindeki Issık Göl bölgesinde yetişmesi olduğu düşünülüyor.