AKP'nin iktidara geldiği 2002 yılından itibaren ortaya koyduğu rant felsefesinin sonucu olarak, insanlık tarihinin en eski ve en görkemli toprak parçalarından biri olan Anadolu yarımadasında çok sayıda kültürel eser tahrip edildi.
Kimi zaman facia seviyesindeki restorasyonlarla kimi zaman da sit alanlarının yerleşim yeri olarak açılmasıyla pek çok tarihi eser, geri dönüşü olmayan bir biçimde zarar gördü.
Erdoğan'a Oy Vermemek İçin 66 Sebep içinde en önemli maddelerden biri olarak gördüğümüz tahrip edilen kültürel mirasımızı siz okurlarımız için derlemeye çalıştık.
- Şile Ocaklı Ada Kalesi
Şile'de bulunan Cenevizlilerden kalma Ocaklı Ada Kalesi, restorasyon çalışmaları sonrasında ilginç bir görünüme kavuştu. Yaklaşık 2000 yıllık bir geçmişi olan kale, AKP hükümeti döneminde gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları sonrasında çizgi film karakteri Sünger Bob'a benzetildi. Sosyal medyada da "Sünger Bob Kalesi" olarak adlandırılan kale, ilginç görüntüsüyle dikkat çekiyor.
- Yılanlı Sütun

- Valide-i Atik Külliyesi
Mimar Sinan'ın son eseri olarak bilinen Atik Valide Külliyesi'nin şifahanesi de AKP dönemi yapılan restorasyonla tanınmaz hale geldi.
Şifahanenin iç bahçesine bakan revakların önü tamamen camla kaplandı ve iç bahçeye otomatik kapılar yapılarak kafeteryaya çevrildi. Şifahane artık bir plazaya benziyor.
- Tarsus Mescidi
Fatih Sultan Mehmet'in Çobanbaşısı olan Ali Fakih tarafından yaptırılan Tarsus Mescidi AKP döneminde yapılan restorasyondan sonra adeta yeniden yapıldı.
- Tarihi Hamam
Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü içinde yer alan ve Osmanlı padişahı Beşinci Murat döneminde yaptırılan tarihi hamam da restorasyonun ardından bambaşka bir görüntüyle karşımıza çıktı.
Restorasyonda hamama pvc pencereler takıldı ve dış yüzeyi sıvanıp boyandı.
- Apollon Tapınağı

- Sinan Paşa Külliyesi

- Battal Gazi Külliyesi

- Sümela Manastırı
- İshak Paşa Sarayı
1685 yılında tamamlanan İshak Paşa Sarayı'na cam tavan eklendi. Sarayı görmeye gelen turistler tarafından da yadırganan şeffaf cam tavan, sarayın tarihi dokusuna aykırı.
Yetkililerin açıklamalarına göre, yapılan bu cam tavan hem güneş ışığını kırarak tarihi eserleri güneş ışığından koruyacak nitelikte hem de olumsuz hava koşullarının sarayın tarihi yapısını kötü etkilemesini önleyeceği için yapılmış.
- Hatay Arkeoloji Müzesi, Roma Mozaikleri
Dünyanın ikinci büyük mozaik sergileme alanına sahip müzede, mozaiklerin büyük bir çoğunluğu yanlış restore edildi. Örnekte görüldüğü gibi mozaiklerin eski hali ile yeni hali arasında çok ciddi farklar meydana geldi.
- Ayasofya Orhan Camii
Tarihi MÖ 4. yüzyıla kadar uzanan Bursa İznik'teki Ayasofya Orhan Camii'nin eski tuğla duvarlarına da restorasyon adı altında cam kapı monte edildi. Aynı zamanla kubbeleri de betonla sıvandı.
- Mesnevihane Camii
1844 yılında Fatih'te inşa edilen Mesnevihane Camii'nintarihi dokusu, restorasyon sonrası yok oldu. Restorasyon sonunda üzerine beton sıva yapılarak tümüyle beyaza boyanan cami, AKP döneminde inşa edilen herhangi bir eser gibi ruhsuz bir yapıdan başka bir şey değil.
- Süheyl Bey Camii
1591 yılında, Beyoğlu Fındıklı'da, Süheyl Bey tarafından Mimar Sinan'a yaptırılan camii sekizgen planlı ve kubbeliydi.
Restorasyondan sonra cami camla kaplandı ve sekizgen yapısı bozuldu.
- Aspendos Antik Tiyatrosu
Antalya’da dünyanın en önemli kültürel varlıklarından Aspendos Antik Tiyatrosu’nda basamaklar ve oturaklar, orijinal koyu gri yerine beyaz mermer kullanılarak restore edildi.
- Hasankeyf
ünya üzerindeki en eski yerleşim alanlarından biri olup, 12 bin yıllık tarihi ile birçok medeniyetin izlerini taşıyan önemli bir arkeolojik alan olarak bilinen Hasankeyf, AKP iktidarının elinde beton ormana dönüştü.
Bu konuda evet AKP suçlu, ama bizim kültürümüzden de gelen bir şey, yani sivil toplum zayıf, herkes neme lazımcı, kimsenin umrunda değil kültürel varlıklar. O yüzden iktidardaki parti ne yapmış etmiş dün de önemli bir gündem değildi, bugün de değil, yarın da bu kafayla olmaz. Almanya'da küçük bir şehri gezerken hatırlıyorum, masallardaki gibi idi evler. Ancak dikkat etmiştim, çoğu binanın dışında "Deutsche Stiftung Denkmalschutz" yazısı ve amblemi vardı. Bu bir vakıf, özel bir inisiyatif. İngilizce hakkında bilgi: https://en.wikipedia.org/wiki/Deutsche_Stiftung_Denkmalschutz