Recep Tayyip Erdoğan'ın İBB Başkanlığı döneminde danışmanlığı, Başbakanlığı döneminde ise Başbakanlık Müsteşarlığı görevini üstlenen, 2009-2011 yılları arasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 2011-2013 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığı görevini yapan Prof. Dr. Ömer Dinçer'den başörtüsü tartışmalarına ilişkin açıklama geldi.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu enflasyonun rekor kırdığı ve sansür yasasının Meclis'e geldiği gün gündemi tuhaf şekilde değiştirerek yıllar önce kapanmış olan başörtüsü meselesiyle ilgili bir çıkış yapmış ve kanun teklifi sunacaklarını açıklamıştı.
Bunun ardından Erdoğan, Kılıçdaroğlu'nun pasını "gole çevireceklerini" belirterek yasa teklifine bir anayasa teklifiyle cevap vereceklerini açıkladı.
"AKP Mensuplarında Kazanımların Kaybedileceği Endişesi Var"
Karar'dan Elif Çakır'a konuşan Ömer Dinçer, "Son zamanlarda benim görebildiğim kadarıyla AKP mensupları arasında, AKP iktidarları döneminde elde edinilen kazanımların kaybedileceği endişesi var. Başörtü yasağının, İmam Hatip Okullarıyla ilgili kat sayı ve diğer başka engellerin ortadan kaldırılması, Ayasofya Camii'nin açılması gibi... AKP tabanında böyle bir endişenin oluşması, Altılı Masa’yı ve özellikle Cumhuriyet Halk Partisi'ni bu tedirginliği giderecek bir tedbir almaya sevk etti. Altılı Masa diyorum çünkü Altılı Masa'nın bir toplantısından bu endişeyi gidermeye yönelik mutabakat metni çıktığını hatırlarsanız" dedi.
"Bunlar Anayasada Düzenleme Yapılacak Meseleler Değil"
Kılıçdaroğlu'nun da AKP'nin de tekliflerini sorunlu olduğunu belirten Dinçer, "Başörtüsü vb. meseleler anayasada düzenleme yapılacak meseleler değildir. Anayasanın mantığına uygun düşmediği gibi hukuk açısından da doğru değil. Anayasalar toplumu bir arada tutacak temel ilke ve değerler üzerine yapılır. İçerik olarak bu tip tali meselelerin anayasa da yer almaları doğru bir yöntem değildir. Bunun sonu da olmaz. Önceki dönemlerde YÖK’ün, RTÜK’ün anayasa konulması ve bu kurumların anayasal kuruma dönüştürülmeleri bu ülkenin önünü tıkayan etkiler yaratmıştır. Yasal düzenlemeye de ihtiyaç yok çünkü bu sorun çözülmüştü. Kaldı ki başörtüsü yasağının en şiddetli ve yoğun olduğu dönemlerde bile aslında başörtüsünü yasaklayan ne anayasal bir hüküm ne de kanuni bir düzenleme yoktu, siyasi aktörlerin ve arka planda da askeri bürokrasinin başörtülülere tahammülü yoktu sadece, başörtüsüyle ilgili tavır bütünüyle ideolojikti. Bu nedenle, siyasetçilerin temel politika olarak toplumu rahatlatacak teminatlar vermeleri; toplumsal uzlaşıyı sağlayacak tavır içinde olmaları, başka inanç ve yaşam biçimlerini saygı yerleştirmeleri yeterli olurdu" ifadelerini kullandı.