Türk edebiyatının büyük kalemlerinden Filibeli Ahmet Hilmi’nin kayıp eseri 111 yıl sonra okuyucusu ile buluşuyor. 1910 ve 1913 yılında kaleme alınmış iki kitapçık Türk Ruhu Nasıl Yapılıyor ve Müslümanlar Dinleyiniz ilk basıldığı günden sora bir daha hiç gündeme gelmemiş ve okuyusuna kavuşamamıştı. Sahafların tozlu raflarında dahi rastlanamayan, Türk Tarih Kurumu’nun arşivlerinde kaybolmuş olan bu iki eser Mavi Gök Yayınları’nın genç editörlerinin girişimleri ile 111 sene sonra tekrar yayımlandı. Hem siyaset bilimcilerin, hem edebiyatçıların hem de genç okuyucuların ilgisini üzerine çeken kitap artık arşivlerde değil, Mavi Gök Yayınları’nda okuyucularını bekliyor.
Eserin Arka Kapak Yazısı
Türk edebiyatının ilk felsefi ve gerçeküstü romanını kaleme alan Filibeli Ahmet Hilmi, ortaya koyduğu tüm eserlerinde verdiği “hakikati kavramak” mücadelesi ile meşhur olmuştur. Pek çok eseri onlarca baskı yapan ve oldukça ilgi gören düşünürün iki eserinin ise kayıplara karışmış olması hayli enteresandır. 1910 yılında yayımlanan “Müslümanlar! Dinleyiniz!” ve 1913 yılında yayımlanan “Türk Ruhu Nasıl Yapılıyor?” isimli iki kitapçık, ilk baskısından sonra bir daha hiç gündeme gelmemiş, günümüz Türkçesine çevrilmeyi bırakın Latin alfabesine dahi aktarılmamıştır.
Yorgun düşen Devlet-i Aliyye’nin vatandaşlarına, toplumun huzurunu, ittihadını ve terakkisini sağlamak adına bir nutuk ve bir öğüt amacı ile kaleme alınmış “Müslümanlar! Dinleyiniz!” eserinde meşrutiyet ve hürriyetin faziletlerini sık sık tekrar etmiş; İslâm toplumlarının tembelliğinin ve doğru yoldan ayrılmasının sebeplerini sıralamıştır.
Türk Ruhu Nasıl Yapılıyor eserinde ise Balkan Savaşı’nda yaşanan ağır yenilginin ardından elde kalan toprakların ve vatandaşların müdafaası için halkın Türklüğe sarılması gerektiğini öğütlemiş Türklerin mağlubiyetinin çeşitli sebeplerini sıralamış; zaferin birlik, ilerleme, eğitim ve çalışkanlıkla doğacağını müjdelemiştir.
Bir asırdır hiç yayınlanmayan ve sahafların tozlu raflarında dahi rastlanamayan bu değerli eserler Mavi Gök Yayınları’nın gayretleri ile uzun ve meşakkatli çalışmaları neticesinde yayına hazırlanmıştır. Eserlerin özüne müdahale edilmeden, okuyucuların daha rahat okuyabilmesi amacıyla çeşitli açıklamalar ve fotoğraflar eklenerek ilk basım yılından 111 sene sonra hem günümüz Türkçesi ile hem de Osmanlı Türkçesindeki tıpkıbasım hali ile yayımlanmıştır.
Sözlerimizi Filibeli Ahmet’in bu eserin kapağına eklediği küçük rica ile noktalayalım.
“Her vatanperverden, bu eserciği Türklere okumasını ve anlamasını niyaz ederiz.”
Mavi Gök Yayınları tarafından neşredilen eseri edinmek için buraya tıklayınız.