Geçtiğimiz ay Beyaz Saray’da ABD Başkanı Donald Trump ile AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gerçekleştirdiği görüşmede, ABD’de Halkbank’a karşı yürütülen davanın yaklaşık 100 milyon dolarlık bir uzlaşmayla sonuçlandırılması seçeneği gündeme geldi.
AKP hükümetine yakın kaynakların Reuters'e aktardığı bilgilere göre, görüşmede ele alınan teklifin şartları arasında bankanın suçlamaları kabul etmemesi de yer aldı; bu madde “öncelikli koşul” olarak öne çıktı. İranlı Reza Zarrab’ın 2016’da ABD’de, İran’a yönelik yaptırımları delme, kara para aklama ve banka dolandırıcılığı suçlamalarıyla tutuklanmasının ardından itirafçı olmasıyla birlikte Halkbank davası uzun süre gündemi meşgul etmişti.
ABD'de Yüksek Mahkeme, Halkbank’ın temyiz başvurusunu 7 Ekim Pazartesi günü reddetmişti.
2009–2015 yılları arasında, aralarında HSBC, BNP Paribas, Standard Chartered ve Credit Suisse’in de bulunduğu sekiz Avrupa bankasına, ABD yaptırımlarını ihlal ettikleri gerekçesiyle toplamda 14 milyar doların üzerinde ceza kesilmişti.
Fransız BNP Paribas, Sudan, Küba ve İran yaptırımlarını ihlal ettiği suçlamalarını kabul ederek 9 milyar dolar ceza ödemeyi kabul etmişti.








