AKP istibdadının yaratmaya çalıştığı korku iklimi her geçen gün bir başka siyasi ismin hukuksuz şekilde yargılanmasına sebep olurken, Erdoğan'ın asıl hedefi İmamoğlu cephesinde ise AKP hükümetinin olası yeni hamlelerine karşı "önlemler" alınıyor.
31 Mart Seçimlerinden Bu Yana İstanbul'daki Çoğu Belediyeye Kayyum Atandı
30 Ekim 2024'te İstanbul'da Esenyurt Belediyesi'nin CHP'li Başkanı Ahmet Özer, "PKK/KCK terör örgütünün mensup ve faaliyetlerinin tespit edilmesine yönelik yürütülen soruşturmalar kapsamında" gözaltına alındı, görevden alınarak yerine kayyım atandı.
Tutuklanan Özer'in yerine İstanbul Vali Yardımcısı Can Aksoy getirildi. Özer'in tutuklanmasına CHP Esenyurt Meydanı'nda düzenlediği bir mitingle tepki gösterdi.
13 Ocak 2025 tarihinde Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat Balıkesir'deki ailesinin evinden alınarak İstanbul'a götürüldü ve 17 Ocak tarihinde, "suç örgütüne üye olma", "ihaleye fesat karıştırma" ve "haksız mal edinme" suçlamalarıyla tutuklandı.
Son olarak bugün Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler, 'ihaleye fesat karıştırma' iddiasıya yürütülen soruşturma kapsamında sabaha karşı 4.00'te evine yapılan bir polis baskınıyla gözaltına alındı.
Bu süreçte belediyelere yönelik kayyım atamalarıyla paralel, Ekrem İmamoğlu'na açılan soruşturmalar da peş peşe geldi.
YSK Üyelerine Hakaret İddiası: "Ahmak" Davası
İmamoğlu, 4 Kasım 2019’da yaptığı açıklamada “31 Mart’ta seçimi iptal edenler ahmaktır” demişti. YSK üyeleri bu açıklamayı gerekçe göstererek İmamoğlu hakkında suç duyurusunda bulundu.
İstanbul Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi, 14 Aralık 2022’de İmamoğlu’nu 2 yıl 7 ay 15 gün hapis ve siyasi yasak cezasına çarptırdı. Savcılık, kararın usul ve yasaya aykırı olduğu gerekçesiyle istinaf başvurusu yaptı. İmamoğlu’nun avukatları da karara itiraz etti. İstinaf mahkemesi kararını henüz açıklamadı.
Karar onanırsa İmamoğlu’nun belediye başkanlığı düşecek ve siyasi yasağı başlayacak.
Beylikdüzü Dönemindeki İhale Davası
İmamoğlu hakkında açılan soruşturmalardan biri de Beylikdüzü Belediye Başkanlığı dönemine dair. O zamandaki bir ihale nedeniyle açılan dava Büyükçekmece 10. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.
AKP'li İçişleri Bakanlığı’nın şikayetiyle açılan davada İmamoğlu’nun 2015’teki bir ihaleye fesat karıştırdığı öne sürülüyor. Savcılık, İmamoğlu için kamuyu 250 bin lira zarara uğrattığı iddiasıyla 3 yıldan 7 yıla kadar hapis istiyor. İmamoğlu iki celse arasında verdiği ifadede suçlamaları reddetti. Avukatları, ilgili ihaleye dair Danıştay’ın lehte kararına rağmen davanın açıldığını vurguluyor.
Son duruşma 11 Nisan 2025’e ertelendi.
Mahkumiyet halinde hem hapis hem siyasi yasak riski bulunuyor.
Usulsüz Harcama Soruşturması
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyelerinin düzenlediği sanatsal etkinliklerde “usulsüz harcama yapılarak kamu zararına yol açıldığı” iddialarını soruşturuyor.
AKP'li İçişleri Bakanlığı müfettişleriyle koordineli yürütülen soruşturma, sosyal medya ve haber sitelerindeki iddialar üzerine başlatıldı. İBB Başkanı İmamoğlu, bu süreci “yargı tacizi” olarak nitelendirdi ve yukarıdan gelen bir emirle yapıldığını söyledi.
AKP’li Belediye Meclis Üyesi Meryem Karaköse’nin organizasyonlar için ayrılan bütçenin 5 milyar TL’yi aştığı iddiası soruşturmaya dayanak oluşturdu. Soruşturmanın İBB ile birlikte Beykoz Belediyesi’ni de kapsayacak şekilde genişletildiği öğrenildi.
Olası bir iddianame durumunda İmamoğlu’nun “görevi kötüye kullanma” suçlamasıyla yargılanması gündeme gelebilir.
Başsavcı Akın Gürlek Hakkında Sözleri Gerekçe Gösterilerek 7 Yıl 4 Aya Kadar Hapis Talebi
İmamoğlu’nun 20 Ocak 2025’te katıldığı panelde İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek’e yönelik sözleri soruşturmaya konu oldu. Savcılık, “tehdit ve terörle mücadelede görev alan kişileri hedef göstermek” suçlamalarıyla İmamoğlu hakkında yine soruşturma başlattı ve 7 yıl 4 aya kadar hapis ve siyasi yasak talebiyle iddianame düzenlendi.
İddianamede, Başsavcı Akın Gürlek “mağdur” sıfatıyla yer aldı.
Bilirkişi S.B. Hakkındaki Açıklamalar Nedeniyle Başlatılan Soruşturma
İmamoğlu’nun 27 Ocak 2025’te bilirkişi S.B. hakkındaki açıklamaları, konuşması bitmeden soruşturmaya dönüştü.
TCK’nın 277 ve 288’inci maddeleri kapsamında “yargı görevi yapanı etkilemeye teşebbüs” suçlamasıyla yürütülen soruşturma hala devam ediyor.
Bu soruşturmanın da davaya dönüşmesi halinde, olası mahkumiyet durumunda İmamoğlu’nun hem hapis cezası alması hem de siyasi yasaklı hale gelmesi söz konusu olabilir.
"Sahte Diploma" Soruşturması
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun üniversite diploması hakkında 22 Şubat’ta soruşturma başlattı. İmamoğlu, “resmi belgede sahtecilik” suçlamasıyla 26 Şubat’ta ifadeye çağrıldı.
Ekrem İmamoğlu hakkında diploma tartışmaları Eylül 2024’te başladı. Veryansın TV Genel Yayın Yönetmeni Erdem Atay, İmamoğlu’nun Kıbrıs’tan İstanbul Üniversitesi’ne geçiş sürecinde şaibeler olabileceğini öne sürdü. Atay, “İmamoğlu Kıbrıs’ta Girne Amerikan Üniversitesi’nde okudu herhalde. Okuduğu bölüm mühendislik. Sonra İstanbul Üniversitesi’ne işletmeye geçti. O dönemde Girne Amerikan Üniversitesi YÖK onaylı değil” iddiasında bulundu.
İddialar üzerine hem İBB hem de Murat Ongun İmamoğlu’nun üniversite diplomasını sosyal medyada paylaştı, geçtiğimiz günlerde de İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun avukatları, söz konusu iddialara ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. Avukatlar, İmamoğlu'nun yatay geçişinin yasal mevzuata uygun olduğunu ve bütün koşulları sağladığını da kamuoyuyla paylaştı.
İBB'de Kayyım Hazırlığı
İBB'de de çoğu iştirak şirketinin bir süredir personel alımını durdurduğu öğrenildi. Şirketler de tasarruf tedbirlerini gerekçe gösterip personellerini diğer şirketlerin ihtiyaçlarına göre yönlendiriyor.
İçerideki personeller, şirketlerin yeni yıl enflasyon zammının bu ay da verilmeyeceğini, durumun kayyım atamasına hazırlık olduğunu düşünüyor.
Editör: Betül Gafa