CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in dün partisinin grup toplantısında duyurduğu, 23 Mart’ta yapılması planlanan ön seçim hakkında değerlendirmelerde bulunan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, parti tabanıyla bu konuda istişare içinde olduklarını ve yakın bir zamanda net bir açıklama yapacaklarını belirtti. Erken takvim eleştirilerine katılmadığını vurgulayarak, “Demokrasiyi ve hukuku önceleyen bir modeli kurmak uzun vadeli bir süreç. Parti üyelerinin tercihine başvurmak, Türkiye’de az rastlanan bir adımdır,” ifadelerini kullandı.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı ile CHP Genel Başkanı’nın katıldığı üçlü toplantıda, Yavaş’ın aday olmayacağını dile getirdiği ancak partinin ortaya koyacağı iradeye saygı duyacağını belirttiği aktarıldı.
Gazeteci İsmail Saymaz’a konuşan İmamoğlu, “Yavaş ile aynı safta bulunmak benim için de büyük bir onur,” diyerek muhalefetin birlikteliğinin önemini vurguladı. Ülkenin içinde bulunduğu koşulların, muhalefetin tamamının kapsayıcı bir anlayışla hareket etmesini zorunlu kıldığını sözlerine ekledi.
Yeni hafta başında İstanbul’daki dokuz CHP’li belediyeye “terör” gerekçesiyle soruşturma başlatılması ve bazı belediye yöneticilerinin gözaltına alınmasını “utanç verici” olarak niteleyen İBB Başkanı, iktidarın yargıyı muhalefete karşı bir baskı aracı olarak kullandığını ileri sürdü. “Seçim öncesine kadar işini yapan, sigortalı çalışan insanlar bir gecede ‘terörist’ ilan ediliyor,” diyerek bu durumu eleştirdi.
Geçen yılın kasım ayında yapılan CHP kurultayına dair şaibe iddialarıyla başlatılan soruşturmaya da sert tepki gösteren İBB Başkanı, söz konusu kurultayın “parti tarihinin en demokratik ve şeffaf” organizasyonlarından biri olduğunu ifade etti. Dönemin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile eski Genel Sekreter Akif Hamzaçebi’nin tanık olarak çağrılmasının “yakışıksız” olduğunu belirterek “Bu kötü aklın yanında duranları tarih affetmez,” sözleriyle tepki gösterdi.
Röportajda, muhalefetin tüm kesimleriyle işbirliği yapmanın gerekliliği de öne çıktı. Olası adayın belirlenmesinin ardından muhalefetin farklı bileşenlerinin katılımıyla ortak bir “hükümet programı” hazırlanabileceğini söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı, “Sadece CHP’ye değil, tüm toplumsal kesimlere hitap eden, kapsayıcı bir vizyon gerekiyor,” diyerek cumhurbaşkanlığı seçimine giden yolda izlenecek stratejinin ipuçlarını verdi.
Editör: Semir Yapıcı
Oyum ülkücü Mansur Yavaş'a .Yavaş zamanında mutlaka aday gösterilmelidir.