İngiltere'de hükümetin çiftçilere yönelik getirdiği veraset vergisini protesto eden çiftçiler traktörleriyle başkent Londra sokaklarını trafiğe kapattı.
Konvoy Oluşturdular
Çevresinde ve üzerinde Başbakanlık, bakanlıklar ve parlamentonun yer aldığı Whitehall Caddesi'ni trafiğe kapatan çiftçiler, buraya çıkan yollarda da traktörlerle konvoylar oluşturdu.
"Ülkenizin Çiftçilere İhtiyacı Var"
Hükümetin geçen ekimde açıkladığı ve 2026'da yürürlüğe girecek yüzde 20'lik veraset vergisine tepki gösteren çiftçiler, traktörlerine, "Çiftçilik katili Keir Stalin", "İngiliz çifçilerini koru" ve "Britanyalılar! Ülkenizin Britanyalı çiftçilere ihtiyacı var" pankartları astı.
AA muhabirine konuşan çiftçilerden Ed Mason, söz konusu vergiyi ödeyemeyeceklerini belirterek, "Bir geleceğimiz olmayacak. Muhtemelen sahip olduğumuz arsaların dörtte birini satacağız. Bu da daha az karlı hale gelecek." dedi.
Çiftçilere her geçen gün daha da ucuza satış yapma çağrıları geldiğini kaydeden Mason, "Destek almıyoruz ve daha fazla vergi vermemiz isteniyor. Devam etmek hepimiz için daha da zor hale geliyor." ifadesini kullandı.
Mason, yeni vergi dışında düşük fiyatların da işlerini zorlaştırdığını anlatarak, "Fiyatlar bize küresel piyasa tarafından dikte ediliyor. Büyük bir göldeki küçük balıklar gibiyiz." diye konuştu.
İngiltere'de çiftçilerin haklarını savunmak için düzenledikleri bu eylemler, akıllara Türkiye'deki çiftçilerin halini getirdi.
Türkiye'deki Çiftçiler Haklarını Aramaya Korkar Oldu
Son 20 yılda AKP hükümetinin "katkılarıyla" ülkedeki çiftçiliğin durma noktasına gelmesi ve Türkiye'nin tarım konusunda tamamen dışa bağımlı bir konuma evrilmesi, tarım üreticileri ve çiftçilerin belini büktü.
Ancak yetkililer, konuyla ilgili hala somut bir adım atmıyor. Ülkedeki korku ikliminin yarattığı baskının sonucunda da, haklarını aramaktan bile korkar olan üreticiler, tarımsal ekonomide de dışa bağımlı hale gelen Türkiye'de hala iktidarın seslerini duymasını bekliyor.
Editör: Betül Gafa