The New York Times'ın haberine göre, İran'da yaşanan gaz sıkıntısı ülkede enerji krizine yol açtı. Aktarılana göre İran Cumhurbaşkanlığı yerleşkesinde ışıklar yok. Gıda ve tıbbi üretim tesisleri kapandı. Fabrikalar da tamamen durdu.
NY Times ülkedeki gaz sıkıntısının ciddi boyutlarda olduğunu ve hükümetin sınırlı gaz arzını ya ülkenin enerji santrallerini çalıştırmak ya da halkın evlerini ısıtmak için kullanma arasında bir seçim yapmak zorunda kaldığını bildirdi. İran rejimi ikinci seçeneği tercih edince ülke elektrik üretemez hale geldi.
17 elektrik santralinin kapatılmasıyla işletmeler, okullar, üniversiteler, polis karakolları, süpermarketler ve devlet daireleri de kapandı.
Bir yetkili, durumu açıkça “felaket” olarak nitelendiriyor. 1979 Devrimi ve Irak-İran Savaşı’nı yaşamış bir vatandaş, bu düzeyde bir kaosa daha önce hiç tanık olmadığını söylüyor.
Son aylarda yaşanan olayların ardından İran'ın faşist molla rejiminin kolluk gücü İran Devrim Muhafızları Ordusu, gaz endüstrisinin büyük bir kısmını kontrol altına aldı.
İran'ın son aylarda aldığı büyük yenilgiler de göz önüne alınınca olayların faturasının Devrim Muhafızlarına kesilmesi bekleniyor.
Son 15 ayda İsrail, İran’ın “Direniş Ekseni”ni yok etti. Bunun son parçası Esad’ın düşüşüyle çökerken, İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) Ekim ayında İran’a düzenlediği saldırıda, İran’ın hava savunma sistemi tamamen yok edildi.
Bu durum ne kadar ciddi olsa da ve yaklaşan Trump yönetiminin İran için ne kadar büyük bir zorluk teşkil etse de, bu düzeydeki bir enerji krizi, rejim için dış faktörlerden kat kat daha büyük bir tehdit oluşturuyor.
New York Times'ın aktardığına göre, İran’ın bu krizi kolayca bastırması pek olası görünmüyor. On yıllardır İran ile bir nükleer anlaşma oluşturmak ve sürdürmek için çaba harcayan Biden görevden ayrılıyor. Yerine, İran’a karşı “Maksimum Baskı” adı verilen ciddi yaptırımlar uygulayan ve şimdi “Maksimum Baskı 2.0” stratejisi tasarladığı bildirilen bir başkan geliyor.
Bütün bu krizlerin arasında İran'ın halkı baskılamaya devam etmesi faşist molla rejimi için sonun başlangıcını getirebilir.
Editör: Semir Yapıcı