Katar'da yaşayan 2,2 milyon kişinin sadece 350 bini Katar vatandaşı ve bu büyük kalabalığı çoğunlukla göçmen işçiler oluşturuyor.
2020 yılında bu işçiler için bin riyallik bir asgari ücret getirildi. Bu rakam 230 euroya tekabül ediyor. Aynı yıl alınan kararla işçilerin pasaportlarına işveren tarafından el konularak aylarca maaşları ödenmeden çalıştırılmaları da yasaklanmıştı. Tüm bu örnekler, Katar'ın göçmen işçiler açısından hangi şartları barındırdığını ortaya koyuyor.
Yaklaşan 2022 Dünya Kupası'nın oynanacağı 12 stadyumun inşaatı için binlerce inşaat işçisi hayatını kaybetti. Guardian'ın haberine göre Dünya Kupası'nın Katar'a verilmesinden bu yana geçen 10 yılda Hindistan, Bangladeş, Nepal, Sri Lanka ve Pakistan gibi ülkelerden gelen 6 bin 751 işçi inşaatlarda öldü. Otopsi işleminin yasak olduğu İslam ülkesi Katar'da bu ölümlerin çoğu "doğal ölüm" olarak bildirildi.
Uluslararası Af Örgütü'nün resmi hükümet rakamlarından hareketle hazırladığı raporda göre 2010-2019 yılları arasında Kaatar'da 15 binden fazla Katarlı olmayan kişinin öldüğü belirtildi. Bu ölümlerin yüzde 70'inin ölüm nedeni, otopsi yasağı nedeniyle belirlenemedi.
Af Örgütü'nün raporuna göre 30-40 yaşlarındaki işçiler 40 derecenin üzerindeki sıcaklarda 12 saatlik vardiyaların ardından bilinçlerini kaybederek hayatlarını kaybetti.
Karikatür: Luc Vernimnen