Kazakistan'ın en büyük devlet nükleer şirketi Kazatomprom CEO'su Yerzhan Mukanov, Nijer'deki darbenin yol açtığı arz risklerine ilişkin endişeler nedeniyle Kazakistan'ın uranyum sevkini arttırabileceğini söyledi.
"Şu an için talep görmüyoruz" ifadelerini kullanan Mukanov, ayrıca şirketin bloğa nükleer yakıt ihracatını arttırmaya da hazır olduğunu dile getirdi.
Batı Afrika ülkesi Nijer, geçen yıl Kazakistan'dan sonra AB'nin en büyük ikinci ham uranyum ihracatçısıydı ve kıtanın arzının dörtte birini karşılıyordu. Temmuz ayındaki askeri darbenin ardından cunta, Fransa başta olmak üzere Avrupa'ya uranyum ticaretini yasakladı. Bu durum, uranyuma erişim endişelerine yol açtı.
Politico'nun haberine göre, Nijer'in eski sömürgecisi olan Fransa'nın da ülkede uranyum madenciliği dahil nükleer ile ilgili ticari çıkarları bulunuyor.
Nijer'deki kargaşaya rağmen, enerji santrallerinin stoklarında genellikle iki yıllık stok bulundurmaları nedeniyle AB arzına yönelik acil bir tehdit şimdilik söz konusu değil.
Kazakistan Dünyanın En Büyük Uranyum Madencisi Konumunda
Kazakistan, dünyadaki toplam rezervlerin yüzde 12'sine sahip olması ve küresel uranyum üretiminin yüzde 40'ından fazlasını gerçekleştirmesiyle dünyanın en büyük uranyum madencisi konumunda.
Jacques Delors düşünce kuruluşundan enerji uzman Phuc-Vinh Nguyen, Nijer'den gelen arzın azalması halinde Kazakistan'dan ihracatı arttırmasını istemenin "çözüm olabileceğini" ve bunun madencilik üretimini arttırmak için ek yatırım gerektireceğini belirtiyor.
Mukanov ise Batı Afrika ülkesinin nispeten küçük üretim payına (Nijer geçen yıl küresel uranyum üretiminin yüzde 4'ünü gerçekleştirdi) ve ordunun yönetime el koymasının ardından piyasanın büyük ölçüde sessiz kalmasına atıfta bulunarak şimdilik "Nijer'deki durumun büyük bir olumsuz etki yaratmasını beklemediğini" dile getiriyor ve ekliyor:
"Bu durumun çok yakın gelecekte başarıyla çözüleceğinden eminim."